1 de maig sense manifestacions i amb efemèride: 50 anys de la vaga a la fàbrica AEG

Aquest Primer de Maig s’ha convertit avui en l’última data a afegir-se a la llista de festivitats afectades per la pandèmia del nou coronavirus. Com ja va passar amb la Setmana Santa i la diada de Sant Jordi, el Dia Internacional dels Treballadors s’ha vist obligat a virtualitzar-se a conseqüència de la crisi sanitària. D’aquesta manera s’estronca la recent recuperada manifestació que tot just l’any passat el sindicat Comissions Obreres havia tornat a convocar a la ciutat.

Aquest 2020 l’1 de Maig també havia de servir per celebrar una de les principals efemèrides de la lluita obrera a Terrassa: els 50 anys de la vaga a la fàbrica AEG. Segons explica l’historiador Enric Cama en un article difós per Comissions Obreres, es tracta del “conflicte laboral més dur que Terrassa havia vist mai”, només comparable a la vaga de Ca l’Humet de 1910. En aquell moment, la d’AEG era la fàbrica més important del sector del metall, amb 1.800 treballadors. La direcció va acomiadar dos dirigents sindicals i militants del PSUC després d’una assemblea de treballadors on es van tractar qüestions retributives i la negativa a fer hores extres. La reacció dels empleats va ser declarar-se en vaga fins que es readmetessin els acomiadats, una petició que va ser rebutjada per la direcció i va acabar amb la Policia Armada actuant per evacuar els empleats concentrats dins la fàbrica en senyal de protesta, una intervenció que es va saldar amb diversos ferits i detinguts. El conflicte es va allargar del 2 de març al 5 de maig, un període durant el qual diversos sectors de la ciutat van mostrar la seva solidaritat amb els treballadors de l’AEG, especialment al barri de Ca n’Anglada. Segons Cama, “pot considerar-se la vaga com una acció que va finalitzar en derrota”, ja que el conflicte es va saldar amb 71 acomiadaments directes, 14 empresonats i la satisfacció d’absolutament cap de les demandes, però a la vegada “va representar un punt d’inflexió en les formes de lluita del moviment obrer terrassenc”.

L’Ajuntament de Terrassa tenia previstos diversos actes per commemorar aquest 50è aniversari. Segons ha anunciat avui l’equip de govern, queden ajornats fins que la situació permeti celebrar-los.