10 iniciatives del Vallès Occidental, al nou Mapa de Projectes Estratègics Locals de la Diputació

La Diputació de Barcelona ha publicat una nova edició del Mapa de Projectes Estratègics Locals (MPEL). Es tracta d’una eina visual que recull les iniciatives clau i projectes estratègics de la província de Barcelona.

En concret, el Mapa identifica 10 projectes estratègics del Vallès Oriental:

  • Agenda Urbana de Terrassa: document estratègic que se situa en el marc d’un conjunt de pactes internacionals que defineixen les grans fites d’una estratègia global de desenvolupament sostenible.
  • Terrassa Aprèn: Implica tota la ciutat en l’educació com a motor de canvi i progrés social, creant dinàmiques de col·laboració permanents entre tots els agents.
  • Pla de Desenvolupament Industrial de Terrassa: Pla de ciutat en evolució per donar resposta als nous requeriments que imposen els mercats per millorar la nova indústria, amb el desplegament del Pla d’Acció Sectorial de la Indústria 4.0 i, molt més recentment, amb el Pla Estratègic d’Economia Circular i amb el procés de redacció i posterior desenvolupament del Pla Director de Polígons d’Activitat Econòmica de Terrassa.
  • Campus Urbà de Ciències de la Vida i la Salut: Projecte de gran abast que contempla accions formatives, de recerca, innovació i creació d’empreses, que generaran coneixement i activitat econòmica i situaran Sabadell com a epicentre de la formació, la investigació i l’emprenedoria lligades a la ciències mèdiques.
  • Hub d’innovació aeronàutica: L‘Ajuntament de Sabadell, AENA la Universitat  Politècnica  de Calalunya i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona impulsen la innovació, la formació,  la investigació i l’activitat econòmica relacionada amb l’emergent sector aeroespacial en general i l’aeroportuari en particular.
  • UrbanZEB: Plataforma en línia que integra dades del territori en diferents capes d’informació per aplicar-hi models energètics d’edificis urbans.
  • MOBED-RdC: Treball amb la cadena de valor de negocis de l’automoció i la mobilitat a la Riera amb la participació de més de seixanta empreses.         
  • Impuls de la Transició energètica a la llar i la indústria al Vallès Occidental: Projecte per a desenvolupar nous recursos, activitats i serveis comarcals que permetin accelerar la transició energètica mitjançant el foment de les energies renovables.
  • Projecte de millora dels camins fluvials de l’entorn del riu Ripoll i la seva vinculació amb el patrimoni industrial: Iniciativa per a l’adequació de camins, la instal·lació de punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques i la creació d’una visita virtual als elements industrials a sis municipis: Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac.
  • Vallès Circular: Iniciativa territorial compartida entre administracions, agents socials, ambientals i econòmics amb l’objectiu d’impulsar l’economia circular al Vallès Occidental i aprofitar el desenvolupament de noves formes de produir i consumir per guanyar competitivitat, qualitat de vida i millorar el medi ambient.

La Diputació, en col·laboració amb els Pactes Territorials, va impulsar aquest mapa per primer cop l’any 2007 i des de 2012 es va anar actualitzant cada any fins que el 2020 va quedar aturat per la pandèmia. Ara es reprèn aquest mapa, un instrument de gestió estratègica que permet identificar i difondre els projectes motors de cada comarca per facilitar sinergies i generar referents de bones pràctiques, entre d’altres objectius.

La nova edició del Mapa de Projectes Estratègics Locals (MPEL), s’ha publicat en el marc de l’Informe econòmic local de la província de Barcelona 2023, elaborat per la Diputació de Barcelona i que analitza les dades de l’any 2022 per a la província de Barcelona i cadascuna de les seves comarques. L’informe mostra que la recuperació econòmica iniciada l’any 2021 a la província de Barcelona després de la pandèmia es va consolidar al llarg del 2022: bona part dels indicadors van recuperar els nivells previs a la crisi de Covid-19 i fins i tot alguns els van superar, evidenciant una fase expansiva de l’economia.