Donant Plasma 850x500

Fan falta 65.000 donacions de plasma a l’any

8.000 persones han fet 14.287 donacions de plasma durant aquest any. Una quantitat que encara està lluny de les 65.000 donacions anuals que es necessiten a Catalunya per garantir els tractaments dels pacients diagnosticats amb immunodeficiències.

Per incrementar les donacions, el Banc de Sang ha engegat un pla que ha de permetre reduir la dependència d’altres països. De fet, en els últims anys les donacions pràcticament s’han doblat, passant de 13.800 l’any 2017 a les 25.000 amb què es preveu acabar aquest 2022.

Per pal·liar aquest dèficit se celebra, doncs, la Setmana Mundial de la Donació de Plasma del 3 al 9 d’octubre. Té l’objectiu de sensibilitzar la població i incrementar el nombre de donants.

Així el plasma conté proteïnes que es converteixen en medicaments vitals per a milers de pacients. Les més necessitades són les immunoglobulines, que serveixen per a malalts amb poques defenses que poden patir infeccions molt greus.

Dependència externa

Les necessitats de plasma per transfusió en cas d’accidents, hemorràgies agudes o trastorns de la coagulació estan cobertes a partir de la donació altruista.

També estan cobertes les necessitats d’hemoderivats, medicaments elaborats a partir de les proteïnes del plasma com el que utilitza regularment la Neus. Una part d’aquests medicaments s’obté a partir de la donació altruista  a Catalunya i l’altra amb hemoderivats que venen de donacions en altres països.

[Fotos:Banc de Sang]