154.000 euros per al càncer de pàncrees de la Cursa de les Ciutats, en la qual ha participat Terrassa

L’Associació Càncer de Pàncrees (ACANPAN) i l’Associació Espanyola de Pancreatologia (AESPANC) han fet entrega de les IV Beques d’Investigació Carmen Delgado/Miguel Pérez-Mateo, dotades amb 77.000 euros cadascuna (un total de 154.000 euros), gràcies als fons solidaris de la Cursa de las Ciutats, en què Terrassa va participar amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Pàncrees.

Aquests ajuts pretenen millorar i trobar noves eines de prevenció, diagnòstic i tractament d’aquesta malaltia que té la taxa de supervivència més baixa de tots els tipus de tumors. A Espanya, l’any passat se’n van diagnosticar més de 7.700 casos, dels quals el 91% morirà en els propers 5 anys si no es troben noves maneres de tractar aquest agressiu càncer. Malgrat aquestes dades, les dotacions institucionals per investigar el càncer de pàncrees, tant al nostre país com a l’entorn europeu, no superen el 2%. Per a Chelo Fernández, responsable de la Cursa de les Ciutats a Terrassa: “El lliurament d’aquesta beca suposa la recompensa a tantes hores de dedicació, esforç i sacrifici perquè la cursa fos tot un èxit. A més, suposa un al·licient per continuar amb aquest projecte i preparar, amb més entusiasme si és possible, la carrera que celebrarem aquest any. Personalment, em sento molt orgullosa que una de les beques d’investigació hagi anat a parar a un hospital de referència, el Clínic de Barcelona que, a més, ens queda tan a prop”.

“Per a la carrera d’aquest any, que farem el 27 d’octubre, ja som més de 100 persones inscrites, de manera que estem convençuts que ampliarem la participació de Terrassa i pujarem l’import de la propera beca d’investigació, tan necessària en un càncer tan agressiu com el de pàncrees, que per desgràcia, jo he viscut de prop. Tenim clar l’objectiu: millorar el diagnòstic i tractament dels pacients i apropar-nos a una cura” a afegit la terrassenca Chelo Fernández.

El 2018, Terrassa va col·laborar per primera vegada en la Cursa de les Ciutats amb una participació de 1.453 terrassencs. Enguany, la segona edició de la cursa se celebrarà el 27 d’octubre en aquesta localitat barcelonina, data en què els organitzadors esperen superar l’assistència de l’any passat. Les inscripcions estan obertes a partir de l’1 de juny i es poden formalitzar a través del web: http://carreracancerpancreas.es/inscripciones-terrassa/

Guanyadors de la Beques 2019
En aquesta edició de les Beques d’Investigació Carmen Delgado/Miguel Pérez-Mateo, dos projectes espanyols han estat seleccionats entre els 32 presentats a la convocatòria –13 en les categories d’investigació bàsica i 19 en clínica–, per ampliar les seves troballes en aquest àmbit:

– El projecte de la doctora Eva Vaquero, del Servei de Gastroenterologia de l’Hospital Clínic, de Barcelona: ‘Intervenció farmacològica sobre el patró fibroinflamatori associat al desenvolupament del càncer de pàncrees’, en la categoria d’investigació bàsica.

– I el projecte liderat pel doctor Alfredo Carrato, del departament d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Ramón y Cajal, en Madrid; pel ‘Programa d’aproximació a la detecció precoç de càncer de pàncrees exocrí en població general de major risc, definit per criteris clinicoepidemiològics, mitjançant nous biomarcadors en biòpsia líquida i tècniques d’imatge’, en la categoria d’investigació clínica.

Els dos projectes disposaran de 77.000 euros cadascun, obtinguts gràcies a la solidaritat de totes les persones i entitats que han col·laborat en la IV Cursa de les Ciutats del 2018. Des de l’inici d’aquesta iniciativa, el seu impacte ha anat augmentant i més ciutats s’han anat sumant a aquest esdeveniment esportiu solidari que ja ha donat, en les seves edicions anteriors, prop de 350.000 euros en beques d’investigació.

 

V Cursa de les Ciutats
Amb l’objectiu de superar aquestes xifres, en el marc del lliurament de les Beques d’Investigació, els responsables d’ACANPAN i AESPANC han presentat la V edició de la Cursa de les Ciutats que, enguany, se celebrarà gairebé simultàniament a sis ciutats espanyoles i tres ciutats italianes.

El calendari previst per a la V Cursa de les Ciutats 2019, fins ara, és:

• Terrassa: 27 d’octubre
• Alacant: 10 de novembre
• Madrid: 10 de novembre
• Ourense: 24 de novembre
• Orihuela: 15 de desembre
• Bolonya (Itàlia): 10 de novembre
• Milà (Itàlia): 10 de novembre
• Verona (Itàlia): 10 de novembre

Les donacions també es poden fer a la Fila 0 disponible al web de les curses, accedint a la ciutat de Terrassa, des d’on cada usuari pot fer el seu donatiu a favor de la investigació contra el càncer de pàncrees. La recaptació íntegra de la Cursa de les Ciutats es destinarà a projectes d’investigació contra el càncer de pàncrees: www.carreracancerpancreas.es.