‘1939. L’abans i el després’, recorda el que es va salvar durant de la guerra

Durant la Guerra Civil, edificis com les Esglésies de Sant Pere van servir de magatzem de béns salvats de la destrucció. Un cop acabat el conflicte armat, el Servicio de Recuperación es va encarregar de retornar-los als seus propietaris. Algunes peces i documents, però, no van ser reclamats i van passar a formar part dels fons municipal.

Una exposició a la Seu d’Ègara i al Museu Tèxtil explica aquest procés i mostra algunes de les obres recuperades. A les esglésies hi trobem dos quadres pintats a l’oli, dos querubins que representen l’estiu i la primavera. També hi ha documents de l’època i sobre una exposició als Amics de les Arts que va organitzar la Junta de Museus, justament, amb peces recuperades de la guerra. D’altra banda, al Museu Tèxtil, hi podem veure indumentària militar dels dos bàndols, el republicà i el nacional.

‘1939. L’abans i el després’ és una mostra de caràcter transversal en la que hi participen 24 museus de la Xarxa de Museus Locals. Té l’objectiu de commemorar els 80 anys del final de la Guerra Civil i revindicar els museus com a dipositaris de la memòria material tot convidant a la reflexió.