281 mesures i 17 milions d’euros: l’equip de govern aprova el Pla de Xoc per a què Terrassa es recuperi de la Covid-19

L’Ajuntament invertirà al llarg d’aquest any més de 17 milions d’euros en mesures perquè la ciutat es recuperi dels efectes de la pandèmia. Un ple municipal extraordinari i telemàtic ha aprovat aquest dijous a la tarda un pla de xoc amb 281 mesures en aquest sentit. Era l’únic punt a l’ordre del dia i s’ha aprovat gràcies als vots favorables de l’equip de govern: l’oposició en bloc s’hi ha abstingut i, de fet, s’havia arribat a plantejar no assistir al ple. Tot i això, a més de ser-hi, tots els grups polítics han acabat presentant esmenes al pla i totes s’han aprovat per unanimitat.

El govern municipal ha defensat el pla com «ambiciós però realitzable» i l’ha presentat com un compromís per posar el focus «en les persones més vulnerables de la ciutat». L’oposició ha denunciat la manca de temps per estudiar-ne el text, tot just una setmana, així com la falta de dades en una diagnosi que el portaveu socialista, Alfredo Vega, ha comparat amb «propaganda» i el de Ciutadans, Javier González, amb un «article d’opinió».

Dels 17 milions d’euros d’aquest pla de xoc, 9 milions ja estaven inclosos al pressupost municipal. Dels 8 restants, el consistori compta amb poder utilitzar els 6’5 milions d’euros de superàvit del pressupost de 2019, una possibilitat que requeriria la modificació  de la Llei Orgànica 2/2012 per part del govern espanyol. A més d’aquesta despesa, el pla de xoc també suposarà que l’Ajuntament deixi d’ingressar més de 3 milions d’euros arran de bonificacions i exempcions fiscals als tributs municipals.

Pel que fa a les 281 mesures, s’allarguen fins al mes de desembre i inclouen accions que ja es van començar a aplicar al mes de març. La major part, gairebé el 40%, es dedicaran a reactivar el teixit empresarial i comercial de la ciutat, però també hi ha mesures que se centren en col·lectius vulnerables i en la gestió de l’espai públic. L’apartat que comporta una major inversió, amb 5 milions d’euros, és el de «transformació organitzativa i tecnològica», on s’hi inclou l’adaptació dels serveis municipals al teletreball amb partides com la de 542.000€ per a nous servidors informàtics.