386 alumnes de sis centres educatius participen en la campanya ‘Let’s Clean Up Europe!’

Sis centres educatius i 400 alumnes participen en una nova edició de la campanya ‘Let’s Clean Up Europe!’. A partir d’avui els joves col·laboren en la neteja de residus als espais naturals per conscienciar sobre la presència de deixalles. La campanya ‘Let’s Clean Up Europe!’ és una iniciativa impulsada per la Comissió Europea per retirar residus dels espais naturals com ara en boscos, platges o lleres dels rius, amb l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar sobre la quantitat de deixalles que es llencen de manera incontrolada a la natura.

Terrassa s’adhereix a aquesta iniciativa, en la seva edició més participativa, ja que s’han sumat sis centres educatius que són el Col·legi Martí, Creixen, El Cingle i els instituts Ègara, Jaume Cabré i Can Roca, amb un total de 386 alumnes, que faran set neteges a diferents punts del nostre entorn natural. Avui, un total de 25 alumnes de 4t d’ESO del Col·legi Martí netegen durant tot el dia una zona de Mossèn Homs, mentre que un grup de 80 joves de 3r d’ESO de l’Institut Ègara ho han fet en un tram de la riera de Les Arenes, al barri de Can Parellada. El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Carles Caballero, ha visitat la zona.

Demà divendres, 7 de maig, serà el torn de 60 alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Jaume Cabré, a la font de La Grípia. Diumenge, dia 9, ho faran alumnes de secundària de l’Institut Can Roca en una convocatòria oberta en què, acompanyats de les seves famílies, netejaran de residus la zona sud de la B-40. Finalment, dilluns, dia 17, ho faran els 51 estudiants de 6è de primària del centre educatiu Creixen, pels entorns del Centre d’Informació Ambiental Bonvilar (CIAB); i també 110 estudiants de 1r i 2n d’ESO d’aquest mateix centre educatiu, que netejaran una zona propera al carrer del País Basc.

D’altra banda, alumnes de l’escola El Cingle participaran en aquesta activitat durant la segona setmana del mes de juny, en un espai de Torrebonica que tenen apadrinat. Les jornades es plantegen com una acció directa de retirada de residus, segueixen el recorregut prèviament marcat i recullen les deixalles que troben al seu pas, separant-les per tipologies per facilitar el seu reciclatge. Al final de la jornada, les persones voluntàries calculen el volum de residus retirats i els pesen per conèixer els resultats de les diferents accions. L’Agència de Residus de Catalunya habilita uns qüestionaris de valoració adreçats als organitzadors de cada acció.

En ells se sol·liciten dades relatives a la quantitat, separació i tipologia de les deixalles retirades, dades sobre la participació i balanç general de l’activitat. L’any passat, i per les característiques de la situació derivada de la pandèmia, la campanya va tenir lloc a Catalunya el mes de setembre, amb 167 accions que van comptar amb la participació de 3.264 persones voluntàries. Les actuacions de recollida de residus es van concentrar, principalment, en rius i rieres (39%) i boscos i parcs naturals (27%). Es van recollir un total de 32.560 quilos, el 83% dels quals van ser runes, ferralla, pneumàtics i altres residus; un 12% d’envasos lleugers, plàstics i brics, i el 4% d’envasos de paper i cartó.

L’Anella Verda s’ha convertit en l’espai natural més proper per gaudir d’aquest patrimoni de gran valor paisatgístic, ambiental i cultural. De l’actitud i el comportament de les persones depèn, en gran mida, la conservació d’aquest entorn de gran potencial ecològic, social i econòmic que cal cuidar i mantenir. A finals de 2020, el servei de manteniment de l’entorn natural va incrementar la recollida d’estris vells, mobles i runes en sòl no urbanitzable, principalment, de runes i mobles. Des de l’Ajuntament es recorda que quan sortim al medi natural, la importància d’endur-se les deixalles i dipositar-les als contenidors de recollida selectiva adients, respectar la flora i la fauna de l’entorn i portar els animals de companyia lligats.

També cal complir amb les indicacions dels senyals informatius, circular amb vehicles motoritzats només en llocs permesos i sobretot respectar la propietat privada, les zones de conreu i els cultius. La recollida de residus és una de les tasques que realitza el servei de manteniment de l’espai públic a l’entorn natural de la ciutat, entre les que destaquen la conservació i neteja dels 36 camins de titularitat municipal i d’ús públic; dels espais de lleure i les àrees de descans, de les fonts naturals; dels torrents arranjats; dels espais d’horts municipals urbans i dels arbres catalogats, entre d’altres.