44 casos de Covid-19 als dos Vallès relacionats amb el brot de Menorca

Sobre els brots relacionats amb viatges a Menorca, des de l’11 de juny hi ha un total de 153 joves diagnosticats de SARS-CoV-2, 44 dels quals corresponen al Vallès Oriental i l’Occidental. De la resta, 78 corresponen a Barcelona ciutat, 14 al Barcelonès nord i Maresme, 11 a Girona, 4 a Barcelona Sud i 2 a Tarragona. S’han confirmat un total de 1.487 contactes estrets durant el viatge a Menorca, dels 153 casos confirmats. Això representa una raó de 9,7 contactes estrets per cada cas confirmat. L’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Agència de Salut Pública de Barcelona també estan estudiant brots relacionats amb viatges de final de curs a l’illa de Mallorca entre l’11 i el 20 de juny amb joves estudiants diagnosticats de SARS-CoV-2.

En total s’han identificat 166 casos positius, 70 dels quals corresponen a Barcelona ciutat, 68 a la Regió sanitària Catalunya Central, 15 a la Regió Sanitària Girona i 13 casos positius a altres territoris. Pel que fa als contactes estrets n’hi ha un total de 560, dels quals 204 són a Barcelona ciutat, 310 a la Regió Sanitària Catalunya Central, i 46 a altres territoris. Sobre el brot relacionat amb viatges a Tenerife no hi ha nous casos detectats: 34 casos positius i 287 contactes estrets. El nombre total de casos i de contactes estrets relacionats posa de manifest l’elevada activitat de seguiment i investigació que han assumit aquests dies els serveis de vigilància. De fet, durant el dia d’ahir es van fer 3.119 primeres trucades a nous contactes detectats.

En aquestes converses es recomana l’aïllament, s’hi programa la prova de detecció de la COVID i, si cal, es gestiona la baixa laboral. En total, se n’han fet 5.292 comptant les primeres trucades i les de seguiment. També s’han programat 1.528 proves. En aquestes trucades el nombre de baixes laborals ha incrementat, se n’han donades un total de 379. En tots els casos detectats els equips d’atenció primària s’encarreguen de cribrar els contactes estrets. Aquests brots detectats consten de casos poc simptomàtics o assimptomàtics en què cal dur a terme un bon estudi epidemiològic que necessita cert temps. Les investigacions epidemiològiques fora de Barcelona ciutat els està duent a terme els serveis de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Salut remarca que les persones que hagin anat a un viatge d’aquestes característiques siguin especialment curoses en el seguiment de les mesures de protecció front la COVID, estiguin amatents a possible simptomatologia relacionada amb la malaltia i col•laborin amb els serveis de vigilància epidemiològica en la investigació de brots, casos i contactes. Estem davant de brots complexes amb un gran nombre de contactes a investigar. Cal ressaltar que les persones que hagin tingut contacte estret amb els positius han d’anar molt alerta i complir estrictament amb la quarantena i les mesures de protecció derivades per tallar de forma efectiva la cadena de transmissió en cas d’haver-se contagiat. Salut reitera la crida al conjunt de la població, i especialment als col•lectius no vacunats, a actuar de forma responsable i a respectar les mesures vigents de control epidemiològic.