MútuaTerrassa posa en marxa la Comissió Clínica de Gènere i Salut

500 pacients de Mútua es beneficien del transplantament autòleg de cèl·lules mare de sang perifèrica

Aquesta setmana el Servei d’Hematologia i Hemostàsia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa ha dut a terme el Trasplantament Autòleg de Progenitors Hematopoiètics de Sang Perifèrica número 500. Es tracta d’un procediment concebut amb l’objectiu d’oferir als pacients la possibilitat de rebre els tractaments hematològics més avançats sense haver de desplaçar-se a altres centres hospitalaris.

Es tracta d’un programa terapèutic destinat a guarir un bon nombre de malalties malignes de caire hematològic, bàsicament limfomes de Hodgkin i no Hodgkin, mielomes múltiples tot i que també està indicat en patologia no maligna com determinades malalties autoimmunitàries.

L’obtenció d’un número òptim de cèl·lules mare, clau per l’èxit del procediment

Des de la seva implementació a Mútua el maig del 1998, mig miler de pacients s’han beneficiat d’aquesta complexa modalitat terapèutica que requereix d’una tecnologia sofisticada. Va ser en aquest any quan l’Organització Catalana de Trasplantaments va acreditar l’HUMT per a la realització del Trasplantament Autòleg de Progenitors Hematopoiètics de Sang Perifèrica. L’objectiu del programa en qüestió és regenerar la funció de la medul·la òssia que ha estat eliminada per l’administració de dosis elevades de quimioteràpia. A diferència d’altres trasplantaments, les cèl·lules mare de sang perifèrica s’obtenen del mateix pacient. La tècnica consisteix en l’administració al pacient de substàncies que augmenten la concentració sanguínia de cèl·lules mare, l’obtenció de les quals s’aconsegueix a través d’un catèter venós i es congelen les cèl·lules obtingudes per a, després de la quimioteràpia, retornar-li per via intravenosa com si fos una transfusió. El procediment dura entre 3 i 4 setmanes al llarg de les quals el pacient requereix d’ingrés a la Unitat d’Aïllament Neutropènic, la qual està dotada amb habitacions de pressió positiva, filtres específics i les màximes garanties d’higiene per prevenir infeccions.

En el transcurs d’aquests 26 anys d’activitat TASP, l’HUMT ha implementat un Comitè de Trasplantament amb el propòsit de fer seguiment de tots els casos i compartir experiències i coneixements amb tots els professionals que en formen part. De caràcter multidisciplinari, està format per membres de la unitat clínica d’Hematologia, del servei de Farmàcia, professionals d’Infermeria així com personal del Banc de Sang i Teixits de Catalunya i dels hospitals derivadors de pacients.

El programa TASP de l’HUMT, referent al Vallès Occidental

L’activitat del procediment TASP s’ha incrementat de forma exponencial en els últims anys. En aquest sentit, la mitjana de trasplantaments anuals en els darrers 5 anys se situa entre trenta i quaranta i, des de fa gairebé una dècada, l’HUMT va firmar un acord de col·laboració amb el Consorci Sanitari de Terrassa i la Corporació Sanitària Parc Taulí mitjançant el qual es va convertir en el centre de referència del Vallès Occidental per aquest tipus de trasplantaments. L’esmentada col·laboració, a part d’oferir una assistència de primer nivell mitjançant aquest tractament d’alta complexitat, possibilita als pacients i als seus familiars la comoditat de rebre la totalitat del procediment a prop del seu domicili