Acord entre els 31 municipis que reclamen al Govern un nou model d’ajudes contra la Covid-19

Jordi Ballart ha participat aquest dimarts al matí en la trobada de ciutats contràries al model d’ajudes contra la Covid-19 acordat entre la FEMP i Hisenda. La reunió, que ha estat telemàtica, ha permès als 31 municipis participants d’arreu de l’Estat acordar un comunicat conjunt en el qual reclamen al Govern central que desisteixi de l’acord, que consideren “injust” i que “vulnera el principi d’igualtat entre municipis i ciutadania” i també l’autonomia financera de les entitats locals.

L’alcalde de Terrassa ha compartit amb la resta de representants municipals el mateix posicionament amb què reclamen al govern central que es faci enrere en l’acord que va prendre el Ministeri d’Hisenda amb la Federación Española de Municipios y Províncias sobre el model d’ajudes contra la Covid-19. La trobada ha servit per reivindicar el paper dels ajuntaments en la gestió de la crisi sanitària i econòmica ocasionada pel coronavirus, una gestió municipal que s’està realitzant sense cap tipus d’ajuda, condicionant els ingressos i les despeses de manera destacada.

Per a Ballart, s’ha posat en comú que “la suposada solució no soluciona res, sinó que ho complica tot encara més” i, afegeix, “no resol la injustícia i maltracte cap als ajuntaments”. L’alcalde ha exposat en la trobada que per a Terrassa “la solució més justa, i també més simple, és retornar als ajuntaments la capacitats de disposar lliurament del seu superàvit econòmic”.

El comunicat acordat reclama reobrir el procés de diàleg amb el Ministeri per encetar noves negociacions que permetin establir uns criteris de repartiment basats en la igualtat i la solidaritat, de la mateixa forma que s’ha fet amb els fons destinats a les comunitats autònomes per part del Govern central.

En la reunió, l’alcalde de Terrassa ha remarcat que «l’escenari que planteja la crisi sanitària actual suposa un sobreesforç a les finances municipals en molts àmbits, com l’habitatge, els serveis socials o els serveis de salut, a més de la reducció d’ingressos que s’està patint». Ballart ha reclamat també que “no només volen disposar de manera immediata d’uns recursos econòmics que són més necessaris que mai, sinó també poder fer-ho lliurement, en funció de les pròpies necessitats i en el propi marc d’actuació municipal”.

Els 31 municipis que signen l’acord sumen una població de més d’onze milions de persones i tenen representació de tretze formacions polítiques diferents. Les ciutats que han participat a la reunió d’aquest matí, han estat Alicante, Almería, Badajoz, Badalona, Barcelona, Cádiz, Córdoba, Girona, Granada, Lleida, Madrid, Málaga, Marbella, Murcia, Ourense, Oviedo, Palencia, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Teruel, Torrelavega, Valencia i Zaragoza, a més de Terrassa.