Actuavallès fa proves ràpides i gratuïtes de VIH al local del centre tots els dimecres

El 30% de la població que té VIH no ho sap. Una prova ràpida, anònima, confidencial i gratuïta és la millor manera de sortir de dubtes si s’han fet pràctiques de risc, com mantenir relacions sexuals sense protecció o s’ha compartit una agulla injectable, per exemple. Actuavallès fa aquest test al local que té al centre de la ciutat, carrer Cisterna, 39, des de fa un any. Ho fan tots els dimecres, de 10 del matí a 6 de la tarda. Només cal reservar hora a través del web o trucant per telèfon a l’entitat.

Amb una gota de sang i una tira reactiva, n’hi ha suficient. Només calen uns minuts per veure els resultats. Si hi apareix una línia, significa que la prova s’ha fet bé però que el resultat és negatiu. Si hi surten dues ratlles és sinònim de reacció però el diagnòstic només el pot fer un laboratori. Per això es deriva a la persona a un centre sanitari. Allà podrà saber si ha estat un fals positiu o si té el virus.

La detecció precoç és vital per tallar la cadena de transmissió i millorar la qualitat de vida de les persones infectades. Per això, són tan importants els cribratges massius de tota la població.

Al 2020, un total de 213 persones es van acostar a aquestes instal·lacions. 98 es van fer les proves del VIH, 84 de la sífilis i 19 de l’hepatitis C.

L’entitat té altres programes de promoció de la salut, com per exemple un acompanyament de les persones treballadores sexuals o educació sexual per a joves, entre altres.