Adriana Izquierdo, del CST, rep dos premis per la tesi doctoral sobre l’afectació de la covid a l’olfacte

L’Ariadna té covid persistent i fa dos anys que va perdre l’olfacte. Per mirar de recuperar-lo, però, es visita a la Unitat de l’Olfacte de l’Hospital de Terrassa. Aquí hi fa un entrenament que consisteix en olorar diverses essències i tractar d’identificar-les.

La doctora Adriana Izquierdo, metgessa adjunta del servei d’Al·lergologia i coordinadora de la Unitat de l’Olfacte del CST, encara rep pacients de la primera onada de covid. Recentment Izquierdo ha rebut dos premis per la seva tesis doctoral, presentada el 2021, sobre l’alteració de l’olfacte i el gust durant la pandèmia. Un de la Universitat de Barcelona i un altre de la Societat Espanyola de Otorrinolaringologia. Els resultats conclouen que la disfunció del gust i l’olfacte són símptomes comuns en la COVID-19. També que es presenten majoritàriament en pacients joves i no hospitalitzats. S’observa que a major alteració de l’olfacte hi ha una menor gravetat de pneumònia per SARS-CoV-2.

Les primeres variants del virus afectaven més al gust: ho feien entre el 50 i el 60% dels pacients. En canvi, les darreres variants només ho fan en un 20%.

La tesi incloïa l’estudi de 989 pacients COVID-19 d’una quinzena d’hospitals d’arreu de l’Estat espanyol. Descrivia la disfunció de l’olfacte i la relació amb altres marcadors inflamatoris de gravetat.

[Font imatge: CST]