“Al mosquit tigre ni una gota d’aigua”, nova campanya de la Diputació

“A la caça del mosquit ratllat” és el títol d’un llibre que distribueix per internet la Diputació de Barcelona per sensibilitzar a grans i petits sobre la perillositat del mosquit tigre, ara que torna l’època que els ciutadans pateixen la seva presència. També per fomentar el civisme i un canvi de comportament en infants i famílies per la lluita contra l’insecte ratllat. El conte es pot descarregar aquí.

Aquest llibre forma part de la campanya d’aquest any “Al mosquit tigre ni una gota d’aigua” que també compta amb una versió llarga i una altra de curta, d’un video que acompanya a tota una sèrie de material de difusió. Tot i haver disminuït considerablement els desplaçaments de persones i mercaderies a causa de la crisi de la Covid-19, l’augment de les temperatures i les pluges de primavera, comporten novament l’aparició del mosquit tigre amb la seva capacitat de produir doloroses picades.

Per això el servei de Salut pública de la Diputació posa a disposició dels Ajuntaments tota una sèrie d’informacions per sensibilitzar la ciutadania i minimitzar els riscos de patir la molesta picada del mosquit. Una de les principals recomanacions és evitar la presència d’aigua estancada en patis, balcons i terrasses, un lloc idonia per a la posta d’ous de l’animal. Recordem que el mosquit tigre és una espècie originària del sud-est asiàtic que per primera vegada es va detectar a Catalunya a l’estiu del 2004.

Des d’aleshores han estat moltes les campanyes i informacions que s’han fet arribar als ciutadans per prevenir els efectes de la dolorosa picada del mosquit. Se’l reconeix per les ratlles blanques del cap, el cos i les potes. El mosquit adult pot arribar a fer entre 2 i 10 mil·límetres. Els ous i les larves viuen en petites basses d’aigua estancada, en àrees exteriors pròximes a l’activitat humana. Per això la mesura més eficaç de lluita contra la plaga és eliminar els llocs on s’entolla l’aigua com ara testos o recipients que poden haver-hi en terrasses i balcons.