Al Vallès Occidental, tenir un lloc on viure és cada cop més difícil

Augmenten els desnonaments i les dificultats per accedir a l’habitatge. Aquestes són les principals conclusions de l’Informe Anual de l’Habitatge al Vallès Occidental que ha presentat aquest migdia l’Observatori del Consell Comarcal. L’estudi constata que, després de les mesures cautelars aplicades per la pandèmia al 2020, l’any 2021 el nombre de desnonaments va créixer especialment al partit judicial de Terrassa. Així, sumant Terrassa, Matadepera, Rellinars, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell, l’any passat es van executar 439 desnonaments. És el màxim de la comarca i suposa un increment del 88’4% respecte el 2020.

A Terrassa, un 2021 de preus a la baixa

Pel que fa als preus de l’habitatge, Terrassa és una de les úniques quatre ciutats de la comarca on han baixat tant en lloguer com en compravenda. Així, al 2021 el preu mitjà del lloguer a Terrassa va experimentar un descens del 4’2%, situant-se per sota dels 600€, el quart més baix del Vallès Occidental. Els autors de l’informe ho atribueixen en part als efectes de la llei que contenia els preus als municipis tensionats fins aquest mes d’abril. A la ciutat, el mercat del lloguer és el majoritari, ja que representa el 61’5% dels habitatges.

Si ens fixem en la compravenda, Terrassa és la ciutat líder en transaccions d’aquest tipus: un total de 2.820 durant el 2021. Aquí els preus han baixat fins als 1.923’43€ euros per metre quadrat, el tercer més baix de la comarca.

Tot i que l’any passat baixessin tant els preus del lloguer com de compravenda, la dinàmica dels darrers anys ha estat alcista. Llogar un pis a Terrassa és avui un 13’6% més car que fa cinc anys i comprar-lo un 39’4% més car.