Alerta pel consum del ‘gas del riure’ que pot causar danys irreversibles i la mort

A mitjans del mes de juliol, la Policia Municipal de Terrassa enxampava un grup de persones fent botellot de matinada en el barri de Torre-sana. Van comprovar que estaven consumint òxid nitrós, més conegut com el ‘gas del riure’. L’actuació policial es va tancar amb sis empolles d’aquesta droga intervingudes i dues persones denunciades.

De moment, el Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependèncias de Mútua Terrassa no ha rebut cap demanda de tractament d’una droga que causa pel qui la pren un estat d’eufòria d’entre 15 i 45 minuts.

Però que és el ‘gas del riure’?

L’òxid nitrós s’ha fet servir habitualment per fer productes industrials i per a medicina, com a additiu alimentari o anestèsic. Però també té efectes psicoactius que produeixen sensacions d’eufòria, relaxació i dissociació. Es tracta d’una droga popular d’un temps ençà entre els joves en els botellots que pot comportar seqüeles a l’organisme, i fins i tot pot ser mortal. Es va fer popular a França durant el confinament per la pandèmia.

El seu consum continuat pot causar danys irreversibles en el sistema nerviós.

De fet, un estudi de l’Observatori Europeu de les Drogues i Toxicomanies atribueix l’augment del consum entre alguns joves al fet que és barata, fàcil d’aconseguir i hi ha la falsa percepció que és relativament segura.