Amb 106 anys, l’Antònia Bonastre, és la persona de més edat de Terrassa

L’Antònia Bonastre va néixer el 13 de novembre de 1912, el mateix any de l’enfonsament del Titànic. Té 106 anys i està a punt de fer-ne un més. És, molt probablement, la persona més gran de Terrassa. La població centenària a Catalunya s’ha multiplicat per 14 en les últimes quatre dècades, passant de 140 persones el 1981 a les 1.950 del 2017 (segons les darreres dades publicades per l’ Institut d’Estadística de Catalunya, Idescat).

Assegura que l’únic secret per viure tants anys és la tranquil•litat i agafar-se les coses tal com venen. Va néixer al carrer Viveret i treballava com a cosidora d’errades a cal Vallhonrat. Es va casar amb el Manel Labèrnia, que treballava també al tèxtil, en una fàbrica de mitges, però un temps després es va fer Policia Municipal. Va morir en un atracament, 11 dies abans del naixement de la seva única filla. Es va quedar vídua amb 25 anys i mai més es va tornar a casar.

Ha viscut la Primera i la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil espanyola. Assegura que el pitjor període va ser la postguerra. Al llarg de més d’un segle, la societat i els seus valors han canviat. Algunes vegades, a pitjor, diu.

L’Antònia té una filla, dos néts i dos besnéts i una germana, també centenària. Són la seva passió. I una debilitat: la xocolata