AMEP, una nova associació de municipis per a la gestió pública de l’energia

Un total de 47 municipis catalans s’han aplegat en una nova associació, l’Associació de Municipis per l’Energia Pública, l’AMEP. El seu objectiu és que els ajuntaments puguin gestionar la xarxa elèctrica dels seus municipis. Diuen que només d’aquesta manera es pot arribar a un model energètic just, democràtic i sostenible. Hi ha representants d’arreu del territori, incloses les quatre capitals catalanes, a més de municipis com Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Tàrrega, Amposta i El Prat de Llobregat. En total representen més de 2,5 milions d’habitants. Terrassa ha estat l’amfitrió de la presentació de l’AMEP recordant el recent procés de municipalització de l’aigua.

L’objectiu de la Unió Europea és que el 2030 el 42% de l’energia sigui renovable. Avui, a Catalunya, aquesta xifra amb prou feines arriba al 8%.

L’AMEP, que té previst constituïr-se a l’octubre, haurà de pressionar a Madrid per aconseguir un canvi legislatiu que permeti als municipis gestionar la xarxa elèctrica que els abasteix.