Ana Forns

Ana Forns, terrassenca pionera de la Teràpia Ocupacional, premiada per la Generalitat

Ana Forns Gibert és la primera terapeuta ocupacional de Catalunya i una de les primeres d’Espanya. Avui ha rebut la Medalla Josep Trueta atorgada per la Generalitat, atesos els seus serveis dedicats a la millora de la sanitat.

Des del 1997, el Govern lliura aquest guardó a professionals i entitats destacades de l’àrea de la salut. Aquest any són 15 les persones i institucions que rebran el premi en un acte al Palau de la Generalitat, encapçalat pel president Pere Aragonès i el conseller de Salut Manel Balcells.

Nascuda a Terrassa el 1929, Forns va aconseguir una beca per estudiar a la Liverpool School of Occupational Therapy, al Regne Unit. En tornar va organitzar el Departament de Teràpia Ocupacional de la ciutat, el primer de l’estat, en plena epidèmia de poliomielitis.

Va fundar diversos departaments d’aquesta professió: a l’Hospital Vall d’Hebron, la Mútua Asepeyo i l’Institut Guttmann. Va crear l’Asociación Profesional Española de Terapia Ocupacional (APETO), que des de 1972 pertany a la World Federation of Occupational Therapists (WFOT). També va fer classes a l’Escola Universitària d’Infermeria de la Creu Roja, iniciant els estudis de la seva disciplina a Catalunya.

En 2007 Ana Forns va ser distingida amb la Medalla d’Or de la Teràpia Ocupacional per part de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat de La Corunya i la Associació Professional Gallega de Terapeutes Ocupacionals. Al 2010 va ser reconeguda com sòcia honorífica del Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC).