Àptima participa en un estudi internacional que aprofundeix en la metaplàsia òssia endometrial

La revista European Journal of Obstetrics & Ginecology and Reproductive Biology ha publicat recentment un estudi internacional sobre la metaplàsia òssia endometrial liderat per la Universitat de Verona (Itàlia) i en el qual hi ha participat Enric Cayuela i Font, ginecòleg d’Àptima Centre Clínic MútuaTerrassa i especialista en histeroscòpia diagnòstica i quirúrgica.

Sota el títol “Osseous metaplàsia of the endometrium: a multicenter retrospective study”, el treball conclou que l’esmentada patologia apareix associada a múltiples símptomes ginecològics -entre ells l’esterilitat- i que malgrat la seva prevalença no és massa elevada, els ginecòlegs haurien de tenir en compte aquesta condició patològica quan realitzin una ecografia transvaginal i s’apunta el tractament histeroscòpic com el més eficaç.

Es tracta d’un estudi de caire multicèntric i retrospectiu (1994-2018) en el que hi han intervingut una quinzena d’investigadors internacionals amb el propòsit de descriure les característiques clíniques i demogràfiques, l’aspecte ecogràfic i els resultats de la histeroscòpia de les pacients amb metaplàsia òssia endometrial.

Entre tots han aportat més d’una seixantena de casos (63), un terç dels quals han estat facilitats pel Dr. Cayuela. Es tracta de la major estadística publicada fins el moment sobre aquesta patologia, la qual es caracteritza per la presència de teixit ossi a l’interior de la cavitat uterina i causa una simptomatologia com sagnats uterins, dolor pelvià i esterilitat.