Arrenca la campanya de control i prevenció del mosquit tigre

Arrenca la campanya de control i prevenció per la presència del mosquit tigre, aquest any coincidint amb la crisi sanitària del Covid-19. Per quarta vegada consecutiva, Terrassa participa en el projecte “Mosquito Alert”, una App oberta a la ciutadania per compartir observacions de l’insecte. Els experts de “Mosquito Alert” recorden que els mosquits tigre NO tenen la possibilitat de transmetre el virus SARS-CoV-2 que provoca la Covid-19.

Les pluges dels darrers dies poden afavorir llocs on s’acumuli l’aigua, el millor ambient perquè proliferin les larves del mosquit. Una de les mesures de prevenció més important és eliminar aquests petits tolls que es poden fer en testos de patis, jardins o balcons. L’Ajuntament ja fa el seguiment i control en els espais públics com ara embornals o fonts, alguns dels llocs més idonis per a la cria d’aquests insectes. Però són els ciutadans els què poden col•laborar amb el control i l’eliminació del mosquit en els espais privats.

Per això es recomana eliminar l’acumulació d’aigua, renovar els bevedors d’aigua d’altres animals, netejar els embornals dels patis i mantenir nets, piscines, basses i estanys. Les persones que detectin posibles punts de cria poden contactar amb Protecció de la Salut del Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Terrassa. El mosquit tigre, originari del sud-est asiàtic, es va detectar per primera vegada a Catalunya l’estiu del 2004. A banda de tenir una picada molt dolorosa, pot transmetre el virus Zika, Dengue i Chikungunya que poden provocar malalties d’orígen tropical.

A l’insecte se’l reconeix per les seves ratlles blanques característiques que té per tot el seu cos. Viu en àrees urbanes, vola baix i pica de dia. Per participar del projecte “Mosquito Alert” cal enviar una fotografia si es detecta algún exemplar a través de l’aplicació de mòbil. Aquestes dades permetran investigar i aprofondir en l’estudi de la plaga així com controlar la seva distribució geográfica. “Mosquit Alert” és un projecte de ciència ciutadana cooperatiu sense ànim de lucre, coordinat per diferents centres de recerca públics que té per objectiu la lluita contra l’expansió de mosquits invasors i transmissors de malalties infeccioses que resorgeixen o aparèixen per primera vegada a Europa.