Artistes nacionals i internacionals exposaran els seus treballs a Terrassa dins de la Manifesta 15

La biennal d’art Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, un dels esdeveniments artístics i culturals amb més prestigi del món, portarà a Terrassa i a un espai únic i singular com la Seu d’Ègara, les obres d’artistes internacionals de primer nivell com Antoni Miralda, Ana Mendieta, Tanja Smeets, Marcus Kueh, Buhlebezwe Siwani o Seyni Awa Camara.

D’entre la programació artística de la Manifesta 15 Barcelona Metropolitana a Terrassa, destaca la presència del terrassenc Antoni Miralda. Amb una llarga i destacada trajectòria a nivell internacional, Miralda torna a la seva ciutat després de mostrar la seva obra per tot el món. Artista multidisciplinari, ja fa cinc dècades que investiga l’art del menjar, a través d’un llenguatge vibrant i inclusiu, basat en la participació i la celebració dels sentits. Ha experimentat amb la fotografia, el vídeo, l’escultura, els collages, els objectes, els monuments o les desfilades, entre d’altres.

L’artista senegalesa Seyni Awa Camara destaca per una visió artística fonamentada en veritats i històries atemporals, assumint un rol de pont entre el passat i el present. Criada per la seva mare, una terrissaire que la va iniciar en l’escultura des de molt jove, Camara i els seus germans bessons van passar per una iniciació espiritual als boscos de Casamançe (Senegal). Considera que les seves escultures són materialitzacions de somnis, revelacions i fantasies que esculpeixen narratives i emocions a través de l’argila. Les obres de Camara reflecteixen un espectre de la humanitat que l’artista ha elaborat al seu jardí i després ha cuit en un forn de foc obert.

Marcos Kueh és un artista tèxtil format en disseny gràfic i publicitat. Nascut a Malàisia, sempre l’ha fascinat la seva identitat i el lloc que ocupa als discursos occidentals. A través de la seva pràctica, preserva les llegendes contemporànies incorporant-les als teixits, utilitzant fibres per embastar fragments de les narracions quotidianes que troba, tal com feien els seus avantpassats de Borneo amb els seus somnis i llegendes, abans de l’arribada dels alfabets escrits d’Occident.

Tanja Smeets. L’artista neerlandesa s’endinsa en el regne dels processos de creixement orgànic i la delicada interacció entre natura i artifici a través de les seves captivadores instal·lacions. Ja sigui en espais públics o en galeries de museus, les seves creacions estableixen un profund diàleg amb el seu entorn arquitectònic, convidant el públic a un món on el temps sembla haver quedat aturat.

Ana Mendieta. Al llarg de la seva breu però prolífica carrera, l’artista cubana Ana Mendieta va concebre una obra trencadora que va plasmar en fotografia, cinema, vídeo, dibuix, escultura i instal·lacions especialment dissenyades per a llocs concrets. Alguns dels seus temes principals —l’exili, el desplaçament i el retorn a la natura— tenen encara en l’actualitat una profunda rellevància. Mendieta va néixer a l’Havana, Cuba, el 1948, i va morir a la ciutat de Nova York, el 1985. Les seves obres estan presents a les col·leccions de 122 institucions públiques.

Buhlebezwe Siwani. L’obra de Buhlebezwe Siwani qüestiona l’estructura patriarcal del cos i l’experiència de la dona negra en el context sud-africà. Com a sangoma iniciada, una curandera espiritual que treballa en l’espai de la mort i la vida, Siwani centra la seva pràctica artística en la ritualitat i la relació entre el cristianisme i l’espiritualitat africana. A la seva obra, el seu cos ocupa un espai central i actua en diversos registres com a subjecte, objecte, forma, mitjà, material, llenguatge i lloc. La seva obra es plasma en vídeo, fotografia, escultura, instal·lació i obres sobre paper. Tots els seus projectes aborden la relació entre els rituals ancestrals i la vida moderna.

Protagonisme per a artistes locals

D’altra banda, la biennal també reservarà un espai per a 7 projectes i artistes terrassencs. Els projectes locals del Manifesta 15+ seran:

«La natura dels murs», projecte emmarcat dins el cicle El Tercer Paisatge, a cura d’Anna Taratiel i obra de l’artista Tomamor que planteja una reflexió sobre com ens relacionem amb el nostre entorn i com la regeneració de l’espai urbà pot repercutir en el nostre cos. L’obra es pot visitar des del passat 1 de juny al número 320 de l’avinguda de Jaume I.

«Mutacions 3D Music Lab Metròpoli d’arts immersives». Un projecte ubicat al Museu Tèxtil de Terrassa, de caràcter avantguardista i que busca transformar la ciutat de Terrassa en l’epicentre de les arts tridimensionals. Diferents peces visuals en 3D, inspirades en la història de la ciutat, proposen oferir una experiència única. Una sèrie d’instal·lacions immersives suportades per tecnologies audiovisuals avançades, creant així un paisatge tridimensional que abraça el llegat històric, artístic i cultural de la ciutat. Del 17 al 29 de setembre al Museu Tèxtil.

«El lloc sempre és nou», que agrupa una exposició a cura de Cecília Coca i obres de Laura Carreras Daura a la Sala Muncunill (del 24 al 29 de setembre) i unes accions performatives i sonores a la plaça Didó a càrrec dels artistes Helena Laguna Bastante i Pau Gurpegui (el 27 de setembre a les 20 h i a les 21 h), o una performance del col·lectiu Liminal, també a la plaça Didó (29 de setembre de 12 a 19
h). Unes propostes en què s’aborda el territori de Terrassa sense centrar-se únicament en el que es pot veure, sinó també en els aspectes més emocionals de l’experiència.

«The Well» va a càrrec de Bakoom & 27 Lletres, dos col·lectius de disseny gràfic i editorial que s’han unit per fer aquest projecte que construeix un objecte que dialoga amb el seu interior i a la vegada amb l’entorn que l’envolta a través d’una figura dura i minimalista. Tindrà lloc del 24 de setembre al 3 de novembre al Castell Cartoixa de Vallparadís.

«La Fàbrica d’Imatges» de l’artista Rrose Present transformarà del 29 de juny al 8 de setembre la Sala Muncunill, antiga fabrica de Vapor Amat, en La fàbrica d’imatges, un projecte audiovisual que vincula el passat industrial de l’edifici amb l’actualitat i que inclou també la projecció Infraleve Senyals de fum a la façana de l’edifici.

«Batecs», de l’Associació La Canc també es podrà veure a la Sala Muncunill. Aquest projecte compta amb la participació dels infants d’entre 6 a 14 anys del grup d’esplai Les Cargolines de Terrassa, que han desenvolupat activitats que treballen la intuïció sensorial com a recurs de creixement creatiu. Els infants han desenvolupat accions de transferència de textures de l’escorça dels arbres del bosc. Aquest projecte recollirà, amb l’edició d’un fotollibre, les imatges i les transcripcions del relat i les experiències dels infants. Amb la col·laboració de l’Associació Adenc. Tindrà lloc el 26 de setembre a les 18.30 h.

«Maternitats», a cura de Paulo Cacais, recull en una exposició, de l’1 de juny al 24 de novembre, al Castell Cartoixa de Vallparadís, els treballs dels artistes Rosanna Fontanet, Ignacio Llamas, Irene Pérez i Gabriel Verderi. Un projecte que gira al voltant de la relació que neix d’una selecció d’obres de la col·lecció del Museu de Terrassa i el treball de quatre artistes convidats a reflexionar sobre el concepte de maternitat.

Una de les grans novetats d’aquesta edició de la biennal és l’aposta per la descentralització. Les dotze ciutats participants: Terrassa, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs, L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat i el Prat de Llobregat es presenten agrupades en tres eixos anomenats «clústers». Terrassa, participa juntament amb Granollers, Sabadell i Sant Cugat en el clúster Cuidar i ser cuidats.

Les persones residents a Terrassa tindran entrada gratuïta a les diferents exposicions i activitats que es duran a terme a la ciutat durant la celebració de la Manifesta 15 Barcelona Metropolitana. Les entrades generals per a la biennal ja es poden adquirir a la web, a un preu de 15 euros i amb descomptes que poden arribar fins al 50%. Aquestes entrades serviran per visitar les seus de Les Tres Xemeneies, la Casa Gomis i el Monestir de Sant Cugat, durant tot el període de la biennal. Aquesta entrada serà vàlida del 8 de setembre i fins al 24 de novembre de 2024 i es podrà utilitzar un nombre il·limitat de vegades.