Ball reivindicatiu pels drets i llibertats de tothom

Un dels moments més esperats de la Festa Major és el tradicional Ball de Plaça, que enguany ha reunit els membres de la Corporació municipal de Terrassa amb el cos de dansa de l’Esbart Egarenc i la música dels Ministrils del Raval. Plegats han ofert la primera part d’aquest ball que antigament es ballava a la nostra ciutat per la Candelera, al febrer. L’Hereu i la pubilla hi han participat també i han estat els encarregats d’instruir l’alcalde i la primera autoritat femenina municipal. La pubilla, Bet Garrigó, ha estat la companya de ball del batlle, Jordi Ballart; mentre que l’Hereu, Dani Vázquez, ha acompanyat Montse Alba, la regidora de Cultura Popular i Cicles festius juntament amb Joan Salvador.

Es dona la circumstància que aquesta jove parella fa vint anys que dansen junts a l’Esbart Egarenc. La Bet és la primera vegada que exerceix de pubilla i serà l’última, ja que les noies només poden ser-ho una sola vegada. En canvi, per a en Dani, és la segona vegada que fa d’Hereu, l’anterior va ser l’any 2018. Durant aquests dies d’assaig, el cos de dansa ha anat indicant els passos als membres polítics, els quals tots repeteixen, ja que la Corporació va renovar-se l’any passat després de les eleccions del maig de 2023. Aquestes són les dues úniques parelles establertes pel ball, la resta de regidors poden escollir lliurement la parella que els acompanyarà durant aquest ball recuperat l’any 1959.

Un ball precedit d’un discurs reivindicatiu dels drets fonamentals, llibertat i el respecte per la tradició cultural

Després de les actuacions castelleres dels Minyons i els Castellers de la ciutat i d’una impressionant traca pirotècnica, dues representants del món de la cultura popular de la ciutat han fet una crida contra l’extrema dreta “per la defensa dels nostres valors, pel futur de la cultura popular, pels drets humans i socials i les llibertats fonamentals”, tot demanant “als col·lectius que no respecten els valors fonamentals, la cultura popular i la llengua catalana que siguin coherents amb els seus postulats i, per tant, que no participin avui en aquest acte”.

Així i tot, els 27 regidors de la Corporació han participat, acompanyats de Pepe Hidalgo, de l’esbart Egarenc, un dels membres destacats d’aquest ball, ja que es compten 35 balls de Plaça amb la seva participació. Dotze minuts de ball dirigit per Jordi Núñez i amb l’harmonització del mestre Ramon Serrat. Els presents a la plaça han observat enguany dues autoritats més que han acompanyat aquest acte de Festa Major. Es tracta de Josep Rull, el nou president del Parlament de Catalunya, i de Salvador Cristau, bisbe de Terrassa.

A causa del canvi de Corporació municipal que es va fer després de les eleccions de maig de 2023, per a la majoria dels regidors, és a dir per a 14 d’ells, és la segona vegada que dansen. En canvi, l’alcalde, Jordi Ballart és el membre del plenari amb major nombre d’actuacions a la plaça, amb 19. El segueix la Lluïsa Melgares amb 17.

Posteriorment, ha estat el torn del Ball de Capgrossos que han ofert el ball de nans, cedint el protagonisme al nou capgròs, el de l’Àlex Marteen. Seguidament, el ball de la Tereseta ha comptat només amb 24 regidors, ja que els de Vox han quedat exclosos per la negativa dels membres de l’Agrupament Escolta Guia Torrent de les Bruixes de ballar amb aquests representants. Sí que ho ha fet Josep Rull amb el capgròs de la Montse Saludes.

La plaça Vella ha continuat amb les actuacions dels bastoners de Terrassa, el ball del drac de Terrassa, el ball dels Gegants de Terrassa i ha finalitzat amb el ball de l’Àliga que enguany ha homenatjat l’Anna Fitó, de cent anys, representant de “Cants de Llibertat”, una entitat que des de 2017 es reuneix a favor dels presos i exiliats de tot el món.

Tot plegat s’ha pogut seguir en directe des de casa, gràcies al programa que ha ofert Canal Terrassa per apropar la Festa Major a tots els terrassencs.