Ballart demana a la Generalitat que mantingui els ajuts de menjador a l’agost

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha adreçat una carta al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El-Homrani; i al conseller d’Educació, Josep Bargalló, demanant-los que reconsiderin la decisió de finalitzar la prestació de les targetes moneder que la Generalitat estava prestant els darrers mesos com a equivalent a les beques de menjador per a famílies amb infants en situació de vulnerabilitat. A la carta, l’alcalde demana que, mentre no es pugui garantir el retorn als menjadors escolars, es continuï oferint una alternativa a les necessitats alimentàries d’infants i adolescents en risc d’exclusió social. La Generalitat va anunciar recentment que el saldo que restés pendent de gastar a les targetes distribuïdes s’havia de gastar abans del 31 de juliol, perquè aquestes no es recarregaran i deixaran de funcionar l’1 d’agost.

Jordi Ballart s’ha mostrat “decebut per una decisió que es contradiu amb la del Parlament de Catalunya, que garantia que les beques menjador es mantinguessin durant els mesos d’estiu, assegurant així almenys un àpat diari a infants i adolescents de més vulnerabilitat”. L’alcalde ha afegit que l’Ajuntament “farà tot el que pugui, com sempre, per arribar allà on no arriben les altres administracions. Estem atenent les famílies vulnerables, en l’àmbit de la pobresa energètica, becant els infants en risc d’exclusió social als casals d’estiu, reforçant els ajuts al centre de distribució social d’aliments, augmentant els recursos socials a tots els fronts. A Terrassa hi ha 4.700 famílies que es beneficien de les targetes moneder i ara hem de treballar perquè no es quedin enrere. Demanem a la Generalitat que no ens deixi sols”.

L’Ajuntament de Terrassa destina prop de mig milió d’euros a beques pels casals d’estiu

L’Ajuntament de Terrassa ha destinat aquest mes de juliol més de 360.000 € a beques pels casals d’estiu, i preveu dedicar-ne més de 113.000 € a l’agost. Les xifres superen les de 2019 (216.812 i 71.466, respectivament). La quantitat d’infants i joves becats augmenta en proporció similar: si el 2019 van ser 841 al juliol i 225 a l’agost, enguany en son 1.243 al juliol i 469 a l’agost.

A més, els serveis socials de l’Ajuntament de Terrassa treballen en estreta col·laboració amb Creu Roja pel seu programa de targetes, que enguany arribarà a 290 famílies. Amb aquest programa, les famílies beneficiàries reben una targeta carregada amb 100 euros per a gastar en productes de primera necessitat en establiments comercials durant un mes. Com a requisit per gaudir d’aquesta prestació, han de fer una formació sobre gestió dels aliments per evitar malbarataments i aprofitar els recursos disponibles. Els criteris per a atorgar les targetes els fixen els serveis socials municipals.

Els efectes de la crisi de la Covid-19 han fet que moltes famílies hagin minvat o perdut els seus ingressos econòmics, i per aquest motiu ha augmentat la demanda de beques pels casals que, a banda de la seva funció socioeducativa, garanteixen que els infants i adolescents que hi assisteixen tinguin garantit un àpat de qualitat al dia. El fet que enguany tramitació dels ajuts s’ha pogut fer a través de la Seu Electrònica ha facilitat també l’augment de sol·licituds i ha permès als serveis socials detectar noves necessitats.