Barrancs de Gaià planta les primeres estaques de raïm Terrassenc, recuperat més d’un segle després

La reintroducció de la vinya a Terrassa ja és una realitat. Si tot va bé a la tardor del 2026 es ferà la primera verema de la varietat de raïm Terrassenc sortit de la finca Can Font de Gaià.

La jove empresa Barrancs de Gaià hi ha començat a plantar les primeres 300 estaques d’aquesta varietat autòctona de raïm, ja extingida. Ara s’ha recuperat a partir d’un esqueix aconseguit del reservori de varietats antigues que té l’Institut Català del Vi i que s’ha pogut reproduir en un viver.

L’empelt no donarà fruit per a fer vi fins d’aquí a tres anys. Encara no se sap què en sortirà, si un vi embellit, un vi jove, un escumós o un cupatge per combinar amb altres varietats. Caldrà esperar però les sensacions són bones. Barrancs de Gaià té previst tenir, en els propers dos anys, més planter del terrassenc per arribar a les mil estaques. També hi plantarà garnatxa i sumoll, i les varietats de raïm blanc garnatxa, picapoll i malvasia.

A banda d’aquesta iniciativa privada, també l’Ajuntament de Terrassa treballa per la reintroducció de la vinya al seu terme. A finals de 2021 va adjudicar a l’empresa Rabassaires l’explotació d’una finca a Mossèn Homs per cultivar-hi raïm Terrassenc. L’any que ve s’hi plantaran els primers esqueixos.

El Barrancs de Gaià serà el primer vi elaborat amb la varietat de raïm el terrassenc que es comercialitzarà. L’any passat, però ja es va poder degustar un vi d’aquesta varietat, també coneguda com a negrelló, gràcies a un celler de Manresa que el va elaborar a partir d’un cultiu a petita escala.

El terrassenc té referències escrites que es remunten a la meitat del segle XV però la varietat va desaparèixer a finals del XIX amb la fil·loxera i la industrialització del Vallès.

1674588497418

Raim Terrassenc 1

1674588497443