Campanya pel control de la proliferació de la cotorra argentina

Terrassa és un dels municipis catalans on l’expansió territorial de la cotorra argentina està molt estesa. Aquesta au procedent de Sudamèrica, està considerada com una espècie exòtica invasora i per això cal fer un control i seguiment de les colònies. Per L’Ajuntament, seguint les directives europees i un programa municipal iniciat el 2015, ha fet una actuació aquest mes de maig per evitar la proliferació de la cotorra.

Així s’han retirat 578 ous i 238 polls que s’han trobat als nius, una de les mesures mediambientals considerada més eficient per evitar una proliferació excessiva de l’au. La primavera és l’època en que aquesta espècie invasora posa de cinc a vuit ous en cada una de les dues postes. En total s’han tractat 137 nius, dels quals se n’han retirat els 283 polls i els gairebé 600 ous. Quatre dels nius han estat eliminats per raons de seguretat ja que poden adquirir grans dimensions i pesar fins a 50 quilos, fet que els converteix en un perill per a les persones si cauen a la via pública. Dels quatre nius retirats, tres es trobaven al Parc de Sant Jordi i un al carrer Aurora.

Les cotorres argenitnes acostumen a fer els nius en palmeres però també en cedres i arbres de molta densitat de fulles. També als fanals i en estructures de gran alçada per protegir-los de les aus rapaces, els seus depredadors naturals. Aquesta espècie foragita les aus autòctones i fa malbé la vegetació del voltant allà on s’instal•len. Fa dos anys a Terrassa hi havia un cens de 378 cotorres argentines, localitzades principalment a l’Avinguda Béjar, al Parc de Sant Jordi, als jardins de Salvador Allende a Can Palet II, al carrer Guadiana i al recinte de l’Escola Pia.