Càritas crida a «posar cara» a les persones sense llar per fer visibile la seva realitat

Càritas Diocesana crida a «posar cara» a les persones sense llar per fer visibile la seva realitat i denunciar el model econòmic que els expulsa. Més de 40.000 persones estan en aquesta situació a Espanya on, al 2018, es van fer 59.671 desnonaments.

L”entitat impulsa una campanya i una jornada, el 27 d’octubre, perque la ciutadania prengui consciència sobre la realitat d’exclusió social extrema d’aquestes persones. Una situació que, lluny de remetre, s’ha agreujat en els últims anys i que té les seves arrels en l’actual model socioeconòmic.

Càritas alerta que, el problema del sensellarisme afecta doblement a les dones, que al costat d’una menor visibilitat al carrer, són molt més vulnerables a patir agressions i situacions de violència.

Aquesta situació de greu vulnerabilitat a la qual està subjecte el dret a l’habitatge al nostre país ve rubricat també per les dades de la VIII Informe FOESSA presentat el juny passat, on s’apunta que gairebé 800.000 llars i 2,1 milions de persones pateixen situacions de gran precarietat.

A més de denunciar i qüestionar l’actual model socioeconòmic, es posa el focus en la importància de la prevenció com a part de la solució d’aquest problema, tant a través de propostes que permetin anticipar-se a la pèrdua de la llar, com de mesures polítiques que garanteixin el dret a l’habitatge.

Segons Càritas, les dificultats d’accés a un habitatge digne s’han agreujat en els últims anys. 10 anys després del començament de la crisi econòmica i 4 després del seu punt d’inflexió al 2013, les persones en situació d’exclusió social s’han incrementat un 12% més mentre un 40% de la població pateix exclusió social severa.

Des de l’entitat adverteixen que, a l’agreujament d’aquesta situació contribueix el fet que l’habitatge de lloguer social suposi un instrument residual en la política d’habitatge espanyola. Encara que no es disposa de dades exactes sobre el nombre, la majoria dels estudis estimen que el parc social existent a data d’avui només representa entre l’1% i el 2,5% del total d’habitatges principals.