Càritas diu que l’Ingrés Mínim Vital “dignifica i ens acosta a Europa en protecció social”

Càritas Catalunya valora positivament l’aprovació de l’Ingrés Mínim Vital, una mesura demanda des de fa anys en la lluita contra la pobresa. L’entitat diu que la prestació dignifica i acosta a la mitjana europea la protección social i que pot ser l’entrada a l’ampliació de la cobertura en col•lectius que actualment no hi tenen accés. La prestació alleujarà la situació de centenars de milers de llars i reforçarà el sistema de garanties socials per a les persones excloses. Tal i com s’exposa en el decret, “l’Ingrés Mínim Vital actuarà com una assegurança col•lectiva davant els reptes que les nostres societats hauran d’afrontar en un futur pròxim”.

A més, complirà una funció de factor estabilitzador automàtic en les èpoques de crisi i lluita contra les desigualtats, generant una base mínima de protecció per a les persones que no tinguin ingressos i lligat a la situació de necessitat de cada persona. Per Càritas, és important que aquest recurs tracti d’evitar la pobresa severa, donant una especial atenció a les llars amb fills, tot i que perd capacitat protectora respecte a les famílies més nombroses. També valoren positivament el reconeixement que el Decret fa dels processos d’inclusió social sense que siguin una condició imprescindible per poder accedir a l’Ingrés Mínim Vital.

Tot i això l’entitat solidària lamenta que el decret exclou a les persones en situació administrativa irregular, alerten sobre la restricció dels joves a la prestació i alerten que la limitació a dues unitats de convivència en un mateix domicili suposa desconèixer la realitat de moltes famílies. També alerta de la dificultat per accedir a l’ingrés de les persones amb malalties cròniques amb dificultats per a la inclusió laboral, els participants en projectes inclusius i de com s’aborda el desenvolupament del reglament posterior el qual hauria de contemplar, al menys a Catalunya, un complement per a l’habitatge i els suministraments.

Càritas considera que la Generalitat ha de mantenir la inversió actual en la Renda Garantida de Ciutadania i que sigui com un complement a l’Ingrés Mínim Vital i compatible amb d’altres prestacions. En resum Càritas diu que el decret té alguns aspectes de gran complexitat que pot posar en dificultats la tramitació i l’accés a la prestació. Càritas Catalunya fa aquestes peticions dins d’un marc on reclama absoluta transparència per part del Govern de la Generalitat i dins un entorn on el diàleg entre govern i entitats socials sigui fluid per tal que els agents que estan més a prop de les persones vulnerables puguin aportar la seva experiència i coneixement de la realitat.