Càritas Catalunya valora positivament l’aprovació de l’Ingrés Mínim Vital, una mesura demanda des de fa anys en la lluita contra la pobresa. L’entitat diu que la prestació dignifica i acosta a la mitjana europea la protección social i que pot ser l’entrada a l’ampliació de la cobertura en col•lectius que actualment no hi tenen accés. La prestació alleujarà la situació de centenars de milers de llars i reforçarà el sistema de garanties socials per a les persones excloses. Tal i com s’exposa en el decret, “l’Ingrés Mínim Vital actuarà com una assegurança col•lectiva davant els reptes que les nostres societats hauran d’afrontar en un futur pròxim”.
A més, complirà una funció de factor estabilitzador automàtic en les èpoques de crisi i lluita contra les desigualtats, generant una base mínima de protecció per a les persones que no tinguin ingressos i lligat a la situació de necessitat de cada persona. Per Càritas, és important que aquest recurs tracti d’evitar la pobresa severa, donant una especial atenció a les llars amb fills, tot i que perd capacitat protectora respecte a les famílies més nombroses. També valoren positivament el reconeixement que el Decret fa dels processos d’inclusió social sense que siguin una condició imprescindible per poder accedir a l’Ingrés Mínim Vital.
Tot i això l’entitat solidària lamenta que el decret exclou a les persones en situació administrativa irregular, alerten sobre la restricció dels joves a la prestació i alerten que la limitació a dues unitats de convivència en un mateix domicili suposa desconèixer la realitat de moltes famílies. També alerta de la dificultat per accedir a l’ingrés de les persones amb malalties cròniques amb dificultats per a la inclusió laboral, els participants en projectes inclusius i de com s’aborda el desenvolupament del reglament posterior el qual hauria de contemplar, al menys a Catalunya, un complement per a l’habitatge i els suministraments.
Càritas considera que la Generalitat ha de mantenir la inversió actual en la Renda Garantida de Ciutadania i que sigui com un complement a l’Ingrés Mínim Vital i compatible amb d’altres prestacions. En resum Càritas diu que el decret té alguns aspectes de gran complexitat que pot posar en dificultats la tramitació i l’accés a la prestació. Càritas Catalunya fa aquestes peticions dins d’un marc on reclama absoluta transparència per part del Govern de la Generalitat i dins un entorn on el diàleg entre govern i entitats socials sigui fluid per tal que els agents que estan més a prop de les persones vulnerables puguin aportar la seva experiència i coneixement de la realitat.