Carmen Valverde: ‘Després de pintar Lluís Muncunill em sembla que l’he conegut personalment’

Carmen Valverde va rebre l’encàrrec de pintar Lluís Muncunill a finals de maig, quan el ple aprovava la incorporació de l’arquitecte a la galeria dels il·lustres. Com a guia la pintora va escollir una foto de quan ell tenia uns quaranta anys, cap al 1900, sent arquitecte municipal. De fet hi ha poquíssimes imatges de Muncunill i totes són en blanc i negre. El marit de l’artista, Rafael Ferragut, l’ha ajudat en la recerca històrica sobre l’arquitecte.

Si reproduir l’expressió d’una persona en un retrat ja és prou complicat un dels detalls que més feina a Valverde és plànol de l’edifici de l’Ajuntament, que ell va projectar a principis del segle XX. Duu la seva signatura, reproduïda a la perfecció.

Abans de lliurar el retrat a l’Ajuntament, Carmen Valverde ha volgut que el veiés la historiadora Mireia Freixa, molt coneixedora de la figura de Muncunill.

Una tallista de Barcelona s’ha encarregat de fer les talles de fusta del marc amb elements tant destacats com l’escut de la ciutat a la part superior.