CCOO denuncia la càrrega emocional i psicològica que suporten els treballadors socials i demana canvis

Les treballadores i els treballadors de Serveis Socials de Terrassa atenen 50.000 persones (el 30% de la població). La pressió recau directament sobre els treballadors públics que donen resposta a totes les demandes de la ciutadania sobre alimentació, subministraments, habitatge, dependència i altres ajuts bàsics.

Comissions Obreres ha presentat un informe, elaborat pels serveis jurídics del sindicat i els delegats i delegades de l’Ajuntament, sobre l’estat del problema. Es titula «Situació de les treballadores i treballadors de Serveis Socials a l’Ajuntament de Terrassa» i s’ha fet públic a la seu del sindicat aquest divendres al migdia.

Segons aquest document, entre l’1 de gener i el 31 d’octubre del 2019, 75 persones estaven de baixa (el 35% de la plantilla). La càrrega emocional que suporten aquests treballadors, l’estrès, el volum de feina i la pressió, associats als problemes complexos de les persones que atenen, són les causes d’aquestes indisposicions. Aquest document s’ha fet arribar fa uns dies també al regidor de l’àrea, Noel Duque, amb la voluntat de col·laborar per millorar el servei i per garantir els drets fonamentals de la població.

El servei ha estat tensionat històricament i les retallades i la crisi econòmica del 2008 van empitjorar la situació. CCOO alerta que la pandèmia i la crisi social i econòmica que ha provocat agreujarà encara més les condicions laborals d’aquests professionals. Per això el sindicat demana canvis i accions concretes, ràpides i efectives. Entre aquestes demandes figura un pla estratègic d’organització i de gestió que reculli totes les seves peticions. També reclamen avaluacions de riscos psicosocials de forma regular del personal, una mesura obligatòria segons la llei.