Cecot reivindica que l’impost de societats a finalitats socials es gestioni des de la proximitat

A partir d’aquest mes de juliol les empreses podran destinar el 0,7% de la seva quota íntegra de l’impost de societats a finalitats socials, tal i com ja fa 25 anys que existeix en la declaració de l’IRPF.

Segons les provisions de l’Agència Tributària l’impost de societats devengat l’any passat es va situar en uns 24.401 milions d’euros, el que situaria una aportació aproximada de 170 milions d’euros a finalitats socials si les empreses marquen la casella solidària. En el cas de Catalunya la quantitat rondaria els 35 milions d’euros.

Més enllà de coincidir en que la mesura pugui contribuir a assolir una societat més justa, igualitària i inclusiva, des de la Cecot reivindiquen que la distribució i gestió d’aquests fons es faci amb criteris de proximitat territorial, tal i com el Tribunal Constitucional va sentenciar el gener de 2017.

Així ho farà saber aquesta setmana al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, adreçant-li una carta per manifestar el seu desacord pel fet que el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social torni a centralitzar la gestió d’aquests fons socials. Segons la patronal, es desatén la inconstitucionalitat per invasió de competències de les comunitats autònomes i es limita el nombre d’entitats i projectes socials potencials receptors dels fons.

En aquest sentit, la Cecot tem que la major part dels 170 milions d’euros aniran a mans d’una minoria de gestors que operen a l’àmbit estatal.