Centenars de persones recorden els fets de 1713 en la Marxa de Torxes

Terrassa, com ve fent en els darrers 7 anys, commemora amb una vistosa i reivindicativa Marxa de Torxes, el setge que va patir el 1713 per part de les tropes borbòniques que perseguien els adeptes a la causa austriacista. Aquest any no ha estat diferent i centenars de persones han recorregut els carrers del centre encapçalats per una gran estelada que obria pas en el recorregut. Algunes fonts parlen de 300 torxes i unes 3.000 persones.

La marxa vol recordar a les víctimes d’aquells fets en els quals van morir 20 persones i més de cent cases van quedar cremades o destruïdes. Mentrestant molts terrassencs van trobar refugi al Convent de Sant Francesc on l’Ajuntament, aquest dilluns, ha celebrat un acte institucional en record dels afectats. A la marxa d’aquest any hi ha participat el conseller de Territori Josep Rull, entre d’altres regidors i personalitats del món de la política, la cultura i la societat.

En la preparació de la marxa a la plaça Vella s’han pogut seguir les actuacions del Ball de Serrallonga, el Drac Baluk Astharot, els Bastoners de l’Antic Poble de Sant Pere, i les gralles i tabalers. La comitiva ha pujat pel carrer Font Vella fins al Passeig. Ha seguit pel carrer Garcia Humet, carrer Passeig, Sant Pau, Cardaire, Sant Pere i Gavatxons, per tornar a la plaça Vella. Aquí s’han llegit alguns dels goigs del rector de Vacarisses, Sebastià Codina, sobre els herois de 1714 i un manifest reivindicatiu per la independència de Catalunya. El Cor Terrassa Ciutat Coral ha tancat l’acte.

Abans Esquerra Republicana de Catalunya va fer el seu particular homenatge davant la Casa del Poble, a les víctimes de l’episodi local de la guerra de Successió. Regidors, militants i simpatitzants han aprofitat l’homenatge per fer una crida a votar pel sí en el referèndum de l’1 d’octubre sobre la independència de Catalunya. També s’ha recordat la tasca dels homes i dones que els dies 4, 5 i 6 de setembre del 1713, van deixar la vida pels seus ideals i perquè els terrassencs d’avui, siguin una mica més lliures. Després de l’ofrena floral, l’homenatge ha acabat amb el Cant dels Segadors.