Ciutadans demana noves campanyes sobre la prevenció de la Covid-19 en espais interiors

El portaveu del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Terrassa, Javier González, ha reclamat que “el consistori posi en marxa noves campanyes informatives per divulgar les millors pràctiques i prevenir així els contagis de la Covid-19 entre la ciutadania”. Entre les iniciatives que proposa la formació taronja destaquen “insistir en l’ús de mascaretes en els llocs interiors en general”, així com “una campanya específica per a hostaleria i restauració per fomentar la ventilació dels locals i l’ús continuat de mascaretes entre els clients i assegurar així que puguin continuar amb la seva activitat”, ha avançat el regidor.

González ha destacat que “la principal recomanació  és l’ús continuat de mascaretes en els espais tancats” en bars i restaurants però també en reunions amb familiars i amics amb els quals no es conviu. El responsable de Cs ha admès que “l’Ajuntament de Terrassa ha fet un important esforç d’informació en tota classe de suports des que va començar la pandèmia” i “els terrassencs han demostrat un gran civisme en la present crisi“, però ha reconegut que “els diversos estudis  adverteixen que el risc de contagiar-se de Covid-19 en interiors podria ser vint vegades major que en l’exterior”.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) encara no disposa de proves concloents sobre el tema però diverses universitats i revistes científiques de prestigi “estan arribant al consens que la transmissió per contacte en tocar objectes no és tan significativa com se sospitava inicialment, mentre que la immensa majoria dels contagis es donen per aerosols respiratoris i no per gotícules”.  “Els aerosols romanen molt més temps en suspensió en l’aire en llocs tancats i poc ventilats com a cases o bars i restaurants”, afegeix.

El portaveu ha aclarit que “això no significa que no s’hagi de recomanar mantenir la higiene de mans com a mesura de precaució, però s’aconsella posar el focus en la transmissió aèria per a prevenir la propagació del virus”. És a dir que, davant la sèrie de rebrots que s’estan produint en l’actualitat, “treure’s la mascareta quan estem en reunions amb amics i familiars amb els quals no convivim hauria de ser una excepció i no la norma, perquè la immensa majoria de focus semblen procedir d’aquestes situacions”.