Comença la setmana dels cinc dies sense metges als CAP però amb serveis mínims garantits

Trucar o personar-se al Centre d’Atenció Primària si es té una visita programada per confirmar si aquesta és podrà fer o si cal reprogramar-la. És un dels principals consells que el Departament de Salut fa a totes aquelles persones que puguin veure’s afectades per la vaga de cinc dies que han iniciat dilluns el sindicat de Metges de Catalunya. Una protesta, però, que fins divendres assegura uns serveis mínims fixats en un 25% de personal dilluns i dimarts, mentre que d’un 33% pel que fa a dimecres, dijous i divendres. El servei d’urgències, en canvi, es mantindrà operatiu al 100%, així com unitats de cures intensives, coronàries, parts o quimioteràpia.

A més del personal sanitari dels set CAP de Terrassa, també estan cridats a la vaga els metges d’atenció primària tant de Mútua com del Consorci Sanitari. En total, a Catalunya hi ha convocats 5.700 metges dels CAP de l’Institut Català de la Salut, a més de 10.000 facultatius de la concertada. Convocats pel sindicat Metges de Catalunya, es queixen de la falta de professionals que hi ha a la sanitat pública des de l’esclat de la crisi, fet que comporta una càrrega assistencial dels facultatius i una disminució del seu poder adquisitiu. Fet que, denuncia el sindicat, es tradueix en una pitjor atenció al pacient. Metges de Catalunya demana al Departament de Salut la reposició dels 920 professionals que es van perdre amb les retallades i que la ràtio de pacients per metge no superi els 1.300, que les visites per dia no siguin més de 28 i que hi hagi un mínim de 12 minuts per visita. A més, volen recuperar el poder adquisitiu perdut des del 2010, que xifren en un 30%, i reclamen un augment del pressupost sanitari assistencial bàsic.

Quant al suport a la convocatòria, a les  13h, a MútuaTerrassa i pel que fa a Atenció Primària, el seguiment és d’un 80% i, respecte a l’HUMT, d’un 33%. A les 17h, a Atenció Primària el seguiment era  d’un 56% i, respecte a l’HUMT d’un 14%.