Comença un estat d’alarma que es podria allargar fins al maig

Terrassa, Catalunya i tot l’estat sencer tornen a ser sota l’estat d’alarma. El Butlletí Oficial de l’Estat ho ha publicat poc abans de les 18.30h després que ho decidís un Consell de Ministres Extraordinari reunit aquest matí. Fins a 10 comunitats autònomes, entre les quals Catalunya, havien demanat divendres al govern de Pedro Sánchez aquesta declaració pels seus territoris, però les xifres creixents de contagis han portat l’executiu a decretar l’estat d’alarma per a tot Espanya. Serà un estat d’alarma diferent al que ja vam viure entre els mesos de març i juny: aquesta vegada, cada comunitat autònoma podrà regular quines són les restriccions al seu àmbit geogràfic. Des de la Moncloa només s’imposaran unes línies generals a seguir, com la limitació de les reunions a 6 persones que ja era vigent a Catalunya, o l’entrada en funcionament, avui mateix, del toc de queda. En aquest cas, sí que cada comunitat autònoma podrà ajustar l’horari del que Pedro Sánchez ha demanat que s’anomeni “restricció de mobilitat nocturna”: a Catalunya serà de 22h a 6h, amb l’obligació per part de tots els comerços de tancar a les 21h. També s’hauran de suspendre els esdeveniments esportius que haguessin de tenir lloc dins d’aquest horari. Com va passar durant el confinament, els qui durant les hores nocturnes s’hagin de moure per motius laborals o sanitaris, ho podran fer amb una declaració d’autoresponsabilitat. Les sancions per saltar-se aquest confinament nocturn aniran dels 300€ als 6.000€, tot i que aquesta primera nit els agents dels Mossos d’Esquadra només explicaran les mesures.

Pedro Sánchez ha anunciat també que la intenció del seu govern és allargar aquesta situació d’estat d’alarma durant sis mesos, en concret, fins al 9 de maig. Tal com està estipulat a la Constitució, un cop decretat l’estat d’alarma per 15 dies, és el Congrés de Diputats qui ha d’aprovar la possibilitat d’allargar-lo 15 dies més. Sánchez es vol estalviar aquest pas i per això compta presentar una proposta al Congrés aquesta mateixa setmana. El president espanyol també ha matisat que, si la situació sanitària millorés prou abans del 9 de maig, llavors aixecaria l’estat d’alarma.

L’estat d’alarma és un mecanisme constitucional que permet a les administracions decretar lleis que afectin els drets fonamentals dels ciutadans, com ara restringir la mobilitat. El Govern de la Generalitat podria prohibir entrades i sortides de Catalunya però és l’única restricció de mobilitat diürna que podria fer ara mateix.