Consells i recursos a les xarxes per celebrar un Nadal sostenible

En aquestes festes es genera un 3% més de residus que la resta de l’any i es dispara el consum d’energia. Per aquest motiu, reflexionar sobre la importància del reciclatge, el consum responsable, l’aprofitament alimentari i la mobilitat sostenible, entre altres aspectes, és important aquests dies.

Terrassa posa l’abast de a la ciutadania l’oferta de recursos per Internet que el Consorci de Residus del Vallès ha programat fins al dimecres, 23 de desembre. Són tallers gratuïts amb propostes d’activitats a fer des de casa, amb materials reciclats o reaprofitats (fer embolcalls de regals, espelmes, targetes de visita…) i aportant consells i trucs per evitar el malbaratament alimentari. Les inscripcions es poden fer formalitzar a través de www.residusvalles.cat.

Paral·lelament, i en el marc de la Revolució Verda, l’Ajuntament ofereix un seguit de consells a través de https://www.terrassa.cat/consells-per-a-un-nadal-sostenible i les xarxes socials corporatives i de Medi Ambient, -Instagram (@terrassamediambient), Twitter (@trsreciclabe) i Facebook (@Terrassareciclable)- relacionats amb la gestió de residus, l’energia, la mobilitat sostenible, el reciclatge, el consum responsable, la qualitat de l’aire, l’aprofitament alimentari i la solidaritat, entre d’altres qüestions.

Per  garantir que la ciutat es mantingui en les millors condicions aquestes festes cal fer bé la separació de residus. El paper i cartó (caixes, embolcalls…) va al contenidor blau. El vidre de les ampolles de vi o cava, els pots d’oliva o de fruita confitada… cal llençar-lo al contenidor verd de manera progressiva i no tot en un mateix dia perquè, d’aquesta manera, evitarem embrutar els carrers. El plàstic de les bosses de neules, el porexpan dels regals, els embolcalls dels caramels…, va al contenidor groc. És aconsellable evitar els embolcalls innecessaris per als regals i optar per materials que es puguin reciclar (papers de diari, fulls de calendari, retalls de roba, capses de cartó…).

Sobre els elements naturals de les festes, és recomanable comprar un arbre de Nadal procedent d’un viver controlat. Passades les festes, cal deixar-lo al costat del contenidor de matèria orgànica per tal de fer-ne compost. S’ha d’evitar utilitzar molsa, grèvol, galzeran, boix, càdec i savina. Es pot emprar fulles seques, sorra, serradures, escorça i materials reciclats.

Pel que fa al malbaratament alimentari, és important organitzar bé els menús i planifica les compres per evitar llençar el menjar. Cal recordar que hi ha persones amb mancances alimentàries i que es poden fer aportacions d’aliments a entitats com El Rebost.

En qüestió de joguines, cal evitar les sexistes i bèl·liques i triar les que potenciïn la cooperació i el joc en comú. Valorar els continguts educatius dels jocs. És aconsellable evitar les joguines amb bateries.