Creix l’autoconsum d’energia solar fovoltaica a la UPC

Creix, a la UPC, la producció d’energia solar fotovoltaica destinada a l’autoconsum. La UPC ha posat en marxa durant l’any 2022 cinc noves plantes d’energia solar fotovoltaica a les cobertes d’edificis de Barcelona, Manresa, Terrassa i Vilanova i la Geltrú, que se sumen a les cinc instal·lades anteriorment en diversos campus o centres docents. En total, la UPC produeix més de 687 kWp per a l’autoconsum energètic, la qual cosa, juntament amb les mesures d’estalvi aplicades, ha ajudat a reduir un 13 % el consum energètic, especialment a finals del 2022, i també a inicis del 2023.

Aquest curs 2022-2023 s’ha posat en marxa la planta solar fotovoltaica de la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) de la Universitat Politènica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), ubicada al Campus Diagonal Sud. Gràcies a l’entrada en funcionament d’aquesta planta, de 231,42 quilowats de potència instal·lada (kWp), la Facultat es pot autoproveir del 40 % de l’energia requerida per als sistemes d’electricitat i aire condicionat. Quan no gasta tota l’energia generada per a l’autoconsum, el sistema implantat permet repartir l’excedent de producció pròpia a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i a l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB), ubicades al mateix campus.

En marxa des del passat novembre, és la cinquena planta instal·lada el 2022 a la UPC, la Universitat que més instal·lacions fotovoltaiques ha instal·lat durant aquell any. Les altres quatre estan situades a les cobertes de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG); de l’Escola Politènica d’Enginyeria de Manresa (EPSEM); de dos edificis del Campus de Terrassa, i dels aularis A5-A6 (fase 2) del Campus Diagonal Nord, a Barcelona. Les cinc instal·lacions sumen uns 463 kWp, que cobreixen cadascuna una part del consum elèctric dels edificis. A Terrassa les plaques solars de l’edifici TR3 i el TR5, compta amb dues instal·lacions de 16,72 i 57 kWp, amb un autoconsum del 14 %.

Amb la instal·lació de la planta solar fotovoltaica de l’FME, culmina la segona fase del projecte Campus Solar UPC. La primera fase (2015-2020) es va iniciar amb el disseny i la posada en marxa de la primera planta d’aquest tipus a l’edifici Gaia de Terrassa. Des d’aleshores, la UPC compta amb un total de deu plantes solars fotovoltaiques que proporcionen, en conjunt, més de 687 kWp per cobrir una part de les necessitats energètiques dels edificis on estan instal·lades o, com és el cas de la planta de l’FME, redistribuir la producció a edificis adjacents.

La tercera fase del Campus Solar UPC, prevista per al període 2023-2024, la Universitat preveu instal·lar futures plantes fotovoltaiques als campus Diagonal-Besòs i Diagonal Nord (Barcelona) i del Baix Llobregat (Castelldefels), així com a l’ETSAV (Sant Cugat del Vallès) i a la Biblioteca del Campus de Terrassa. Amb aquestes actuacions, es preveu arribar a un autoconsum energètic total del 10 %. El repte, marcat al Pla Campus UPC Sostenible 2030, és aconseguir que l’any 2030 el 15 % d’autoconsum de la Universitat es faci a partir d’energia renovable, aprofitant al màxim el potencial dels seus edificis i campus.

Diversos col·lectius de la UPC han participat en la creació del Campus Solar UPC. Una participació que ha derivat en la creació del Campus Lab, un instrument inspirat en els living lab que vincula l’aprenentatge dels estudiants, el coneixement del personal docent i investigador (PDI), així com l’expertesa tècnica i en gestió del personal d’administració i serveis (PAS) per afrontar determinats reptes.

La participació dels tres col·lectius es desenvolupa a partir de la recerca, projectes o tesis doctorals, de treballs acadèmics com els més de 200 treballs de fi de grau o de màster realitzats fins ara, o de Projectes d’Optimització Energètica (POE) per guanyar en autoconsum, en eficiència energètica, en la recollida de dades o el monitoratge dels resultats, entre d’altres. Durant aquest quadrimestre, hi ha més de deu projectes Campus Lab en marxa, i altres iniciatives obertes a la participació dels estudiants i del professorat per resoldre diferents reptes.

Així mateix, la publicació en obert dels consums d’aigua i electricitat, recollides i monitorades a través de la plataforma digital SIRENA, constitueix una font de dades de gran interès tant per avaluar les mesures implantades com per ser utilitzades com a material d’estudi per a nous treballs acadèmics o de recerca, o per valorar nous sistemes de millora de la gestió energètica.