Crit d’alerta dels grups de recerca de la UPC per la manca de finançament de la Generalitat

La Universitat Politècnica s’afegeix a l’Autònoma i a la de Barcelona en la denúncia per la reducció de la Generalitat en les ajudes de suport als grups de recerca i reclamar un canvi en el model de finançament. La mesura afecta nombrosos grups científics de les principals universitats catalanes i perjudicarà els seus equips investigadors. I és que, per primera vegada, no han aconseguit ni el 50% de les ajudes ofertes.

A la UPC, els diners destinats als seus grups s’han reduït un 19%, un descens que s’afegeix als que ja van patir en les anteriors convocatòries. Des del Campus de Terrassa, defensen l’excel·lència de la seva investigació i alerten que hi ha una descompensació entre el volum de la producció científica i el de finançament rebut.

En el cas del centre d’innovació tecnològica CD6, que desenvolupa la seva activitat en el camp de l’enginyeria òptica i fotònica, la pèrdua d’aquests diners els obligarà a renunciar a alguns serveis, si no troben mecanismes alternatius.

Per a Santiago Royo, director del grup de recerca CD6, la complicació arribarà a mig termini perquè s’està imposant una tendència que fa molt difícil ser competitiu des de les universitats catalanes. Segons l’investigador, aquesta manca de recursos les abocarà a un rol residual en el sistema d’innovació, molt per sota d’altres països europeus.