La primera fase de la desescalada comença dilluns amb la cultura al 50% i la restauració al 30%

L’esborrany del pla de desescalada amb què estan treballant els departaments de Salut i Interior preveu en una primera fase, que començaria dilluns vinent, dia 23, obrir la restauració al 30%, tant a les terrasses com a l’interior, de sis del matí a sis de la tarda. Segons el document, podrien obrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb un aforament del 50%. També podrien reobrir les instal·lacions esportives a l’aire lliure amb un aforament del 50%. Es mantenen suspeses les extraescolars que no es facin amb grups estables del mateix centre escolar.

Pel que fa al comerç, no hi hauria canvis en la primera fase: es mantindrien oberts comerços de menys de 800 metres quadrats amb un 30% d’aforament i els centres comercials es mantindrien tancats.

La resta de restriccions segueixen vigents en aquest primer interval, inclòs el confinament municipal els caps de setmana i el toc de queda nocturn.

Aquest pla del govern es revisarà per territoris cada dues setmanes. El canvi de fase es farà si la velocitat de reproducció és inferior a 0,9 i disminueixen els nous ingressos setmanals.

Una segona etapa permetria la mobilitat de cap de setmana per la comarca. Podrien recuperar l’activitat els gimnasos i l’esport interior al 50 per cent i s’ampliarien fins aquest percentatge la restauració, el comerç i els actes religiosos. Els centres comercials seguirien tancats. Els cinemes i teatres, podrien arribar al 70 per cent de capacitat amb un màxim de 600 persones mentre que museus i sales d’exposicions es mantindrien a la meitat.

El pla que reballa el govern contempla, per una tercera fase, l’ampliació de les reunions de grup a 10 persones d’un màxim de dues bombolles de convivència. La mobilitat de cap de setmana s’ampliaria a la zona amb la mateixa fase de desescalada. Tota la cultura i l’esport exterior passarien del 50 al 70 per cent.

En una quarta fase es recuperaria la lliure mobilitat interna a tot Catalunya. Tornarien les extraescolars, les competicions esportives i la presencialitat total a batxillerat.

En la quarta fase, que no arribarà, com a mínim, fins entrat el 2021, es mantindria el confinament perimetral de tot el país, el toc de queda de 10 de la nit a 6 del matí, l’ensenyament telemàtic a la universitat i l’aposta pel teletreball. Les festes majors i les fires i congressos tampoc es recuperarien en aquesta etapa.