Decretats els serveis mínims de la vaga general del 21F

Aquest dijous, 21 de febrer, hi ha convocada una vaga general. La Intersindical-CSC la va ajornar (en principi estava prevista pel 7 de febrer coincidint amb la primera data d’inici del judici contra els polítics catalans del procés) “per garantir un major èxit i una mobilització massiva”.

Diverses entitats com l’ANC i Òmnium Cultural així com sindicats de professors de l’educació pública i d’estudiants (USTEC, SEPC, Sindicat d’Estudiants i Universitats per la República) i partits polítics (JxC, ERC i la CUP) ja han anunciat que hi donen suport. Per contra, el sindicats majoritaris (CC.OO. i UGT) no s’hi ha sumat però donen llibertat als seus afiliats per participar-hi.

Els convocants criden a mobilitzar-se “contra un judici injust del règim del 78 perquè l’autodeterminació no és cap delicte”. Les escoles catalanes afegeixen els seus motius: perquè “fa temps que pateixen acusacions injustificades d’adoctrinament” i perquè el “model de consens de la immersió lingüística” està en qüestió.

A Barcelona, hi ha prevista una concentració al es 12 del migdia i una manifestació dels estudiants, mitja hora més tard. Les dues tenen com a epicentre la plaça de la Universitat.  a dos quarts d’una del migdia. A la tarda, a les 6, hi ha prevista una altra manifestació als Jardinets de Gràcia.

A Terrassa, les mobilitzacions començaran a les 7 del matí amb una cercavila que partirà del Parc dels Catalans. A les 12 del migdia hi ha prevista una Manifestació al Raval de Montserrat i a les 7 de la tarda un concentració davant l’Ajuntament.

La Generalitat ha establert els serveis mínims. Pel que fa al transport, a Renfe circularan un 33% dels trens de Rodalies i Regionals. Els autobusos, metro i tramvia de Barcelona i els Ferrocarrils, en hores punta (de dos quarts de 7 a dos quarts de 10 del matí i de 5 a 8 de la tarda) hi haurà la meitat del servei i la resta del dia, el 25%. Els autobusos a l’aeroport del Prat circularan al 50% i a les autopistes hi treballarà un terç del personal.

Les escoles públiques i privades i escoles bressol comptaran amb una persona de l’equip directiu per centre de treball. A infantil i primària, un docent per cada sis aules; als centres d’educació especial, un professor per cada quatre aules i a les llars d’infants, hi treballarà un terç de la plantilla.

Als centres d’atenció primària hi haurà una quarta part dels treballadors. Els serveis d’urgència operaran amb normalitat. Es garanteixen els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, les situacions urgents i les unitats especials.  Així mateix, s’atendrà l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu.

Pel que fa a la cura de les persones grans, el servei es prestarà com si fos un dia festiu a les residències, els centres d’atenció especial. Als centres de dia, els serveis mínims seran del 50%.