Definitiu: Terrassa passa a la fase 1

El govern espanyol ha acceptat la proposta de la Generalitat i Terrassa entrarà dilluns a la fase 1 de desconfinament. Així ho ha confirmat aquest migdia el ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa, després del Consell de Ministres. Amb el pas a la fase 1 de la regió sanitària Àrea Metropolitana Nord, així com de l’Àrea Metropolitana Sud i la ciutat de Barcelona, a partir de dilluns tot Catalunya estarà almenys a la fase 1. A la resta de l’estat tampoc quedarà cap província a la fase 0, ja que la petició de la Comunitat de Madrid per passar a la fase 1 també ha estat acceptada. L’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona avançaran a la fase 2 després de dues setmanes a la fase 1.

Aquest canvi de fase suposarà per Terrassa l’aixecament d’algunes de les restriccions que es van imposar des que es va declarar l’estat d’alarma el 14 de març. Per començar, la mobilitat deixarà d’estar restringida al terme municipal i els egarencs tindran llibertat de moviments per tota la regió sanitària, fins i tot per anar a segones residències. Només es podrà sortir de l’Àrea Metropolitana Nord per motius mèdics o laborals, les mateixes excepcions que hi havia fins ara per sortir de la ciutat. Es podran mantenir trobades entre amics i familiars tant a l’exterior com a domicilis, sempre que es respectin les distàncies de seguretat i la reunió sigui de com a màxim 10 persones. Una opció seran els bars i restaurants, que ja podran obrir les terrasses exteriors, sempre que hi hagi un mínim de 2 metres entre taules i l’ocupació es mantingui per sota de la meitat de l’aforament. Els hotels i allotjaments turístics també poden tornar a funcionar, però només oferint habitacions, sense zones comuns com piscines i gimnasos. Els mercats a l’aire lliure com el Mercadal dels dimecres també podran reobrir, però marcant les distàncies de seguretat, limitant l’aforament i sense que els clients puguin manipular els productes abans de comprar-los. Pel que fa a les instal·lacions esportives, també poden reobrir a l’aire lliure si ho fan sense públic i és per a la pràctica esports sense contacte com el tennis i l’atletisme. En les interiors, com els gimnasos, només s’hi podran realitzar activitats individuals i sense passar pels vestidors. Els clubs esportius de la ciutat ja s’estan preparant per tornar a la feina, encara que sigui parcialment.

Encara que no afecta directament Terrassa, una altra novetat de la fase 1 és que desapareixeran les franges horàries per sortir a passejar en tots aquells municipis de menys de 10.000 habitants on la densitat de població sigui inferior a 100 persones per quilòmetre quadrat, així com una major permissivitat amb l’aforament de bars, restaurants i celebracions religioses. A la pràctica, però, la majoria de poblacions properes a Terrassa continuaran com fins ara.