Dels miasmes als microbis, el llibre de Lacueva sobre el metge terrassenc Aymerich i Gilabertó

“La lluita contra els enemics invisibles. Topografia mèdica del doctor Pau Aymerich i Gilabertó” és el títol del llibre del professor i historiador Josep Lluís Lacueva, editat per la Fundació Torre del Palau, que s’ha presentat aquest dijous al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (MNACTEC). L’acte forma part del programa d’activitats que estan lligades a l’exposició sobre epidèmies i pandèmies que acull el museu.

La investigació de Lacueva s’inicia fa 25 anys amb un informe sanitari anònim sobre Terrassa. L’historiador va descobrir l’autor visitant la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i a partir d’aquí va començar a estirar del fil.

Lacueva explica que el doctor i cirurgià terrassenc, Aymerich i Gilabertó (Terrassa, 1846 – Barcelona, 1921) viu en una època de transició. Fins aquell temps, la mortalitat s’explicava moltes vegades per factors diversos: emanacions fètides i per aigües impures que causaven miasmes. Aquesta teoria es considera actualment obsoleta i ha estat substituïda per la microbiana, que lliga l’origen de moltes malalties a virus i bacteris.

Lacueva ha verificat les dades de mortalitat de la Terrassa de finals del segle XIX aportades pel doctor consultant en el registre civil més de 3.100 casos. La publicació també conté informació sobre la pandèmia actual com a homenatge a les víctimes.