Dsc 0606

Denuncien la “pena de banqueta” en la suspensió d’un judici a set dones del 8 de març

El col·lectiu 8 Mil Motius denuncia la suspensió del seu judici a set dones després de 5 anys de procés judicial. El judici s’ha suspès per un error del Jutjat de Terrassa que ha perdut documentació important i no ha determinat una nova data. La fiscalia demana 3 anys de presó per desordres públics i una multa de 26.100 euros com a responsabilitat civil a set dones que van tallar les vies dels FGC de Sant Cugat amb motiu de la vaga del 8 de març de 2018.

El col·lectiu ha denunciat davant la mateixa estació de la veïna ciutat que després de cinc anys de procés judicial, la causa del col·lectiu 8 Mil Motius continua estancada. Aquest passat dilluns 9 de gener, les set dones encausades per les mobilitzacions amb motiu de la vaga del 8 de març del 2018 van rebre la notificació de la suspensió del judici que s’havia de dur a terme aquest dimecres als Jutjats de Terrassa.

El jutjat corresponent ha perdut una documentació rellevant que impedeix que el procés hagi pogut començar i no ha determinat una nova data pel judici. Des de 8 Mil Motius, el col·lectiu de suport, acció i difusió de la lluita de les encausades, denuncien la violència institucional que estan patint des d’un inici i que ara s’ha agreujat perquè no veuen final en un procés iniciat el 2018. El col·lectiu defineix aquesta indeterminació judicial com “una pena de banqueta, en el que el càstig en si mateix és el procés d’espera que pretén desgastar, desmoralitzar i desmobilitzar el feminisme de base” una estratègia molt habitual en molts altres casos repressius.

Els fets es remunten al Dia de la Dona Treballadora del 2018 (8 de març), quan Sant Cugat va protagonitzar una històrica manifestació que va omplir els carrers de la vila amb centenars de milers de dones defensant els seus drets. En aquest context de la vaga general, es van prendre els carrers exercint el dret a protesta i es van aturar els centres de treball i una trentena de dones van tallar les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), tot com a forma de reivindicació del pes de les dones en la producció laboral i la normalitat social, però també per garantir el dret a vaga a totes aquelles que el veuen diàriament vulnerat.

Arran d’aquesta acció els Mossos d’Esquadra van iniciar la denúncia que ha acabat en mans de la Fiscalia, que demana 3 anys de presó per desordres públics i 26.100,34€ de responsabilitat civil a set de les participants. Des de 8 Mil Motius es recorda que la investigació dels Mossos d’Esquadra s’inicia en una acció amb la qual es volia evidenciar que, precisament al transport públic és on es cometen el 17,1% de les agressions fora de l’àmbit de la parella.

La plataforma també denuncia que el cos policial que depèn de la Generalitat de Catalunya ha dut a terme “una actuació d’assetjament de les imputades per mitjà de trucades, visites als domicilis personals i actuacions paternalistes”. I que d’altra banda és FGC, qui demana la responsabilitat civil de més de 26.000€, un organisme que depèn d’un Govern que es diu feminista i alhora persegueix a les seves militants.

Dsc 0606