Des de l’1 de gener els Bombers han fet 48 rescats al Vallès Occidental en el medi natural

L’estiu és l’època de l’any en què els Bombers de la Generalitat realitzen més serveis de rescats i recerques de persones al medi natural. En els últims anys el nombre d’aquest tipus de salvaments ha anat en augment. Aquesta tendència a l’alça ha tingut lloc, sobretot, durant els caps de setmana i les vacances, quan l’afluència de persones a la muntanya, tant per realitzar activitats esportives com de lleure, és més elevada. És per aquest motiu que els Bombers, juntament amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, demanen extremar les mesures de seguretat i autoprotecció als excursionistes o visitants.

Per tal d’evitar possibles accidents els bombers recomanen prendre consciència de certes mesures preventives, en el moment de planificar les sortides i al llarg de l’activitat; així com de la necessitat de dur un bon equipament. També aconsellen tenir present  condició física i psíquica i que aquesta sigui  adequada al nivell de l’activitat.

Abans de sortir a fer qualsevol activitat a la muntanya cal informar-se de les condicions meteorològiques i de la seva possible evolució, si aquestes són adverses deixar l’activitat per un altre moment. Fer una bona planificació consultar guies i el mapa del recorregut. Anar sempre acompanyat, i informar a alguna persona propera de la sortida En cas d’accident, avisar els serveis d’emergències a través del 112. Mantenir la serenitat. I sobretot respectar les senyalitzacions de perill.

 Durant l’excursió, si es va en grup, mantenir sempre el contacte amb els altres. Fixar punts de referència en el recorregut per  orientar-se. Hidratar-se sovint i menjar  aliments energètics. I si es té fred no deixar de caminar.

Des de la FEEC es recomana, abans de fer activitats de muntanya, formar-se  prèviament mitjançant alguna de les més de 400 entitats especialitzades Aconsellen també sortir acompanyats de gent experta o professionals.

Dels 825 salvaments que els bombers han realitzat  en el medi natural entre 1 de gener i 31 de juliol de 2017, 48 han tingut lloc al Vallès Occidental, xifra que la converteix en la tercera comarca en nombre de rescats, només superada pel Ripollès amb 54 d’aquests serveis i el Baix Llobregat amb 51 salvaments.