Desarticulada l’organització criminal que robava bombones de gas freó vinculada a Terrassa

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Camp de Tarragona, conjuntament amb la Guàrdia Civil de Tarragona, han desarticulat una organització criminal que es dedicava a cometre robatoris amb força a empreses d’arreu de Catalunya amb l’objectiu de sostreure bombones de gas freó, un refrigerant utilitzat en aparells domèstics i industrials com aires condicionats o neveres. La detenció dels 8 integrants del grup va tenir lloc el 14 d’agost, en una operació conjunta de Mossos d’Esquadra i Guardia Civil en la qual es van fer entrades i registres a diversos domicilis dels investigats a Terrassa, Sabadell, Badalona i la Pobla de Mafumet, on es van trobar fins a 195 bombones de gas freó.

La investigació es va iniciar el febrer en tenir coneixement del primer dels robatoris amb força d’aquest tipus a la demarcació de Tarragona. Després d’aquest, es van detectar més robatoris similars a diverses empreses d’arreu de Catalunya, concretament a Tarragona, Reus, Cornellà de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Aiguaviva i Fornells de la Selva (el Gironès).

Tot i que el tipus de força emprat pels autors dels robatoris era diferent en un o altre cas, ja que tan podien accedir a les empreses fent un butró, un encastament o fent palanca en una porta, els agents investigadors van detectar que tots els robatoris tenien un element en comú: les naus industrials robades eren empreses del sector de la refrigeració i que podien contenir gas freó i, precisament, els autors només sostreien bombones d’aquest refrigerant i no s’emportaven altres objectes de valor que pogués tenir l’empresa.

Per dur a terme la seva activitat delictiva, cada integrant del grup tenia una tasca assignada. Abans de perpetrar el robatori, un grup es desplaçava amb furgonetes a polígons industrials per fer recerca d’empreses dedicades a serveis de refrigeració on poder sostreure bombones de gas freó. Un cop detectades les empreses on robar, altres membres més actius s’encarregaven de perpetrar el robatori. Així mateix, existia un membre encarregat de facilitar els vehicles amb els quals es cometien els robatoris i un altre responsable d’emmagatzemar les bombones sostretes, la majoria de les quals es van trobar en una masia de la Pobla de Mafumet.

El gas freó té un elevat preu, per la qual cosa els integrants del grup criminal intentaven vendre el producte sostret a un preu més econòmic, al marge de la fiscalització al qual es troba sotmès el producte en el mercat legal. El valor total de la mercaderia sostreta s’eleva a 500.000 euros de valor de preu de venda al públic.

Dels integrants del grup criminal detinguts, 5 d’ells han ingressat a presó de forma provisional i un ha quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial. Als altres dos detinguts se’ls va prendre declaració a dependències policials com a investigats.

 

Notícies relacionades:

[Font imatge: Mossos d’Esquadra]