Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic de substàncies dopants en l’àmbit dels gimnasos

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal han desmantellat una organització criminal dedicada a la falsificació i distribució de medicaments il·legals a l’Estat espanyol. Es tracta de l’operació de més entitat que fins al moment han dut a terme els Mossos d’Esquadra en aquest àmbit. 

Fins al moment hi ha set persones arrestades, cinc de les quals de nacionalitat espanyola, una de marroquina i una altra de paquistanesa, com a presumptes autors d’un delicte de tràfic i falsificació de medicaments dopants.

La investigació es va iniciar el juliol de l’any 2019 arran d’un enviament que contenia 100 capses d’hormona de creixement que s’havia lliurat a una adreça errònia per part d’una empresa de transports.

Les indagacions policials han evidenciat que aquesta organització criminal  operava com a majorista especialitzat en la importació clandestina de medicaments. Gestionaven grans volums de medicaments i que oferien descomptes, que oscil·laven entre els 7.000 i els 20.000 euros, que no es corresponien amb comandes que poguessin fer particulars.

Aquest grup organitzat adoptava grans mesures de seguretat per  a dubtava eludir o dificultar l’acció investigadora de la policia. 

L’organització estaria liderada per un home de 35 anys i el seu lloctinent que disposaven d’una xarxa de col·laboradors que s’encarregaven de la recepció dels enviaments en diversos domicilis que provenien sobretot de Bulgària, Romania i Grècia. 

L’explotació principal de la investigació es va fer entre els dies 28 i 29 de gener amb quatre entrades i escorcolls a Sant Adrià del Besòs, Sabadell i Terrassa, on es van arrestar cinc persones. En el domicili del líder del grup i del seu ajudant s’hi van intervenir tretze telèfons mòbils i 19.000 euros en metàl·lic, preparats per ser enviats amb l’objectiu de pagar les substàncies. En les altres entrades hi van localitzar justificants d’enviaments de medicaments a ciutats de l’Estat espanyol, llistats manuscrits de medicaments dopants per laboratoris, dispositius electrònics a nom d’identitats falses, etiquetes dels fàrmacs i paquets de medicines il·legals. En una de les entrades també hi van localitzar una plantació de 170 plantes de marihuana.

En el local de seguretat de Sant Adrià del Besòs els mossos hi van localitzar prop d’un milió i mig de dosis de medicaments dopants, la majoria dels quals no autoritzats a l’Estat espanyol.

La documentació trobada en l’escorcoll al local de seguretat també va posar de relleu l’existència d’un locutori a Barcelona, molt proper al domicili del líder del grup. Aquest local també actuava com a centre receptor de paqueteria. Per aquest motiu també s’hi van fer les comprovacions corresponents i els agents van constatar que hi havia una gran quantitat de medicaments dopants i van detenir la persona que el gestionava. En aquest locutori hi van intervenir 84.000 comprimits i 2.500 ampolles, entre medicaments orals i injectables.

La investigació també va acreditar la part de falsificació de medicaments, una activitat que es feia en bona mesura a Catalunya. En aquest sentit el 18 de febrer es va arrestar un home per un presumpte delicte de falsificació de medicaments dopants que era l’administrador únic d’una empresa que falsificava dos d’aquests medicaments.

La investigació s’ha saldat amb la intervenció d’1.650.000 dosis de fàrmacs, unes 40.000 capses de 140 medicaments diferents, tant d’administració oral com d’injectable.

Els detinguts van passar a disposició judicial entre el 30 de gener i el 19 de febrer i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

 

 

[Font imatge: Mossos d’Esquadra]