Detecten un possible frau en les cites prèvies per accedir a les oficines de l’atur

El Servei Públic d’Ocupació, el SEPE, ha detectat pràctiques fraudulentes en la venda de cites prèvies per fer gestions a les oficines de Terrassa, però també als centres d’atenció de Barcelona, Manresa, Pineda, Sabadell i Cerdanyola. El SEPE ho posarà en coneixement de la Fiscalia perquè s’investiguin aquests tipus de pràctica. La Unió Sindical Obrera, l’USO, ja va denunciar aquest dimecres que hi havia una xarxa mafiosa de venda de cites prèvies per anar a les oficines de l’atur, davant la impossibilitat de poder-hi accedir pel col•lapse del sistema.

S’han detectat venda de cites que van des dels 40 als 90 euros per accedir a les oficines de les ciutats abans citades. El sistema és que operen amb un programa informàtic que continuament demana cita per anar al SEPE. En el moment que s’allibera una hora, la demanen i la posen a la venda. Aquesta pràctica detectada és similar a les què es fan sevir en d’altres serveis públics com ara els relacionats amb estrangeria.

Segons el sindicat aquesta revenda és conseqüència de la tensió que pateix el SEPE per l’allau d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, ERTO, que acumulen un retard de més de 90 dies, mentre que abans de la pandèmia l’espera era de dos o tres dies. Segons el Ministeri de Treball no hi ha un retard generalitzat i només admet que poden haver-hi retards puntuals, uns problemas que se solucionaran durant aquest mes, asseguren.
L’USO també va alertar de les confusions legislatives pel redactat de la pròrroga dels ERTO fins gener que ha fet que moltes empreses tornin a enviar tots els seus llistats amb els treballadors afectats.