Mercadona

Detenen els set membres d’un grup especialitzat en robatoris amb explosius en establiments comercials

Els Mossos d’Esquadra han detingut set homes als quals se’ls atribueixen almenys cinc delictes de robatori amb força, un delicte de tinença i utilització d’explosius, delictes d’estralls i pertinença a organització criminal.

L’organització s’havia especialitzat en robatoris amb força amb artefactes explosius impulsats per una barreja de gasos amb els quals atacaven caixes de canvi d’establiments comercials com supermercats o benzineres, convertint-se en un modus operandi inèdit a Catalunya fins a la data d’avui, a l’hora d’abordar aquests tipus d’objectius.

El sistema implicava un greu risc per a les persones pel poc control que tenien sobre la reacció explosiva que generaven per obrir les caixes fortes. Els seus membres tenien un repartiment molt clar de funcions, una gran mobilitat internacional encaminada a evadir-se de l’acció policial, establien constantment mesures de contra vigilància per evitar que els detectessin i actuaven amb una gran rapidesa.

L’activitat delictiva del grup criminal es va fer evident a finals del mes de març quan els Mossos van començar a investigar un robatori amb força en un establiment comercial de Terrassa. Els presumptes autors van provocar una forta explosió amb la finalitat de rebentar la caixa forta d’on se’n van endur un total de 8.884 euros. La quantitat d’agent deflagrador va ser desproporcionada, cosa que va provocar que el 80% dels diners de la caixa forta quedessin afectats per l’explosió. La porta, d’una alçada d’1,6 metres i un pes de 50 kg, va sortir impulsada a uns quinze metres de l’establiment comercial a la via pública.

El jutge ha decretat presó provisional sense fiança per cinc dels set detinguts.