Detinguda una xarxa de falsificació d’herències

Els Mossos d’Esquadra han detingut 9 persones a Terrassa, Rubí, Sabadell i Barcelona com a presumptes autors d’un delicte d’estafa, falsedat documental, blanqueig de capital i pertinença a grup criminal. La xarxa d’estafadors va aconseguir desviar més de 2 milions d’euros d’una entitat bancària.

Els principals implicats captaven terceres persones per fer-se passar per hereus dels titulars del compte corrent de persones difuntes. La policia ha descobert una societat instrumental que s’utilitzava per administrar immobles adquirits amb els diners fraudulents desviats pels falsos hereus.

Un dels líders del grup treballava en una entitat financera i facilitava informació personal dels clients a la persona encarregada de falsificar els documents. La investigació va arrancar a finals de setembre arran del coneixement d’un grup de persones organitzades que haurien operat conjuntament durant un temps per apropiar-se de diferents dipòsits bancaris a través d’una sol·licitud de tramitació d’expedients testamentaris fraudulents.

Una d’aquestes operacions va ser contra el compte corrent d’una clienta amb baixa activitat que quan va anar a l’entitat bancària per demanar un duplicat de la llibreta, constava en el sistema com que havia traspassat des de feia 4 anys. Després es van anar detectant noves operacions que l’entitat bancària va posar en coneixement dels Mossos d’Esquadra.

La Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics va identificar fins a vuit operacions de testament sospitoses amb un patró similar, la qual cosa va permetre relacionar els falsos hereus amb els dos principals dirigents del grup criminal. Els presumptes estafadors tenien dos líders.

Mentre un s’encarregava d’eludir els costos interns del banc i de les posicions econòmiques dels clients bancaris, l’altre captava persones i les preparava per representar la figura de l’hereu amb documentació falsificada. Els investigats van constituir una societat instrumental l’any 2022 i operaven com administradors solidaris per gestionar propietats adquirides amb els diners dels comptes corrents desviats de forma fraudulenta.

Un cop la documentació falsificada estava a punt, els suposats hereus universals de les persones titulars dels comptes s’adreçaven a l’entitat per l’obertura d’un expedient testamentari. Amb la falsa documentació l’entitat emetia l’expedient de defunció intern i feien el traspàs patrimonial en favor dels fals hereus.

Així la xarxa d’estafadors disposava dels saldos i productes que el finat tenia al banc arribant a desviar més de 2 milions d’euros amb aquest sistema de frau testamentari. Els detinguts havien generat un important patrimoni i disposaven de objectes de luxe, vehicles d’alta gamma i immobles a Sort, Masella i Llívia.

Unes propietats que superen el milió d’euros i que es destinaran al ressorgiment econòmic de les víctimes. Els presumptes estafadors han passat a disposició del Jutjat d’Instrucció de guàrdia de Barcelona.