Detingut un home a Castellar del Vallès per estafar mig milió d’euros a persones d’edat avançada

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Tarragona van detenir dimarts passat un home de 35 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Castellar del Vallès, com a presumpte autor de set delictes d’estafa. La seva parella, una dona de 29 anys, de nacionalitat espanyola i veïna del mateix municipi, també resta investigada en aquesta causa.

La investigació es va iniciar a finals del passat mes de febrer arran de la denúncia presentada per una víctima, resident a Tarragona, en relació a un cas d’estafa i falsificació documental per part d’un entramat d’empreses amb seus socials al Vallès Occidental.

Aquestes empreses, que es dedicaven a la venda de productes terapèutics i de l’àmbit de la salut i el benestar personal com aparells d’osmosi, descalcificadors d’aigües i altres productes similars, havien aconseguit fraudulentament bases de dades amb informació personal.

La metodologia per cometre les estafes sempre era la mateixa i les víctimes eren persones d’edat avançada que estiguessin soles al domicili. Es dona la circumstància que algunes d’aquestes persones, amb recursos econòmics limitats, presentava alguna mena de demència o patologia que li feia impossible detectar que estava sent víctima d’una estafa.

En primer lloc, obtenien les dades bancàries, numeracions de targetes i signatures de les persones que visitaven a domicili.

Posteriorment, l’estafador cobrava fraudulentament suposades compres de productes i serveis de manteniment d’aparells que no s’havien dut a terme.

A més, algunes de les víctimes ja havien obtingut algun producte en el passat a preus que podien triplicar el seu cost real. En aquests casos, el detingut gestionava el cobrament per a l’adquisició de nous aparells a preus que podien arribar als 3.000 euros o, fins i tot, imports similars per a serveis inexistents de manteniment.

Alguna de les víctimes va registrar càrrecs per a la formalització de diversos contractes de crèdit que no havia sol·licitat de fins a 7.800 euros.

L’elevat moviment de diners que movia el detingut amb aquets tipus de pràctiques el va obligar a canviar els noms de les empreses i les raons socials per tal de dificultar el contacte de les víctimes d’aquests enganys i els serveis jurídics que haguessin pogut contractar.

La investigació va poder determinar que entre finals de l’any passat i principis d’enguany, les empreses del detingut havien ingressat més de mig milió d’euros a través de la formalització de contractes fraudulents de crèdit a terceres persones, serveis que no es prestaven i la venda de productes sense les mínimes condicions a preus que no s’ajustaven a mercat.

Els investigadors també van comprovar l’elevat nivell de vida del detingut i la seva parella, amb l’adquisició de diversos vehicles de gama alta, i la documentació que acreditaria la intenció d’invertir també en cases i xalets a diverses urbanitzacions.

Arran de les característiques d’aquest sistema de frau i estafa que afectarien a persones de tot Catalunya, els agents van portar a terme dimarts passat una entrada i perquisició al domicili del detingut i la seva parella investigada.

L’home, el qual ja tenia antecedents per estafes similars, va quedar en llibertat amb càrrecs ahir després de passar a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Sabadell, mentre que la seva parella haurà de comparèixer davant l’autoritat judicial quan sigui requerida.

Imatge 4