Dilluns arrenca una campanya de prevenció d’incendis marcada per la pandèmia

Aquest dilluns comença a Terrassa la campanya estival de prevenció d’incendis. Com sempre, aquesta campanya coincideix amb el període de màxim perill d’incendis, els tres mesos que van del 15 de juny al 15 de setembre. Aquest 2020, però, a la sequedat i les altes temperatures se’ls afegeix un nou factor a tenir en compte, com és la pandèmia de la Covid-19. Tot i que gràcies a les pluges de la primavera el nivell de risc d’incendi actual és moderat, l’estat d’alarma ha provocat l’endarreriment de moltes tasques de gestió forestal. És per això que el pla d’actuació que arrencarà dilluns preveu accions destinades al manteniment de camins de la xarxa bàsica de prevenció i vigilància. En concret, arranjarà sis camins que comprenen un recorregut total de 16’45Km. Les obres, subvencionades al 80% per la Diputació de Barcelona, tindran un cost total de 25.720€. Aquests camins permeten l’accés dels vehicles d’extinció en cas de focs forestal, per la qual cosa han de trobar-se en bon estat i tenir una amplada mínima de 3’5m, amb giradors i trencaaigües. Una altra acció prevista en la campanya d’enguany correspon a la franja perimetral de baixa combustibilitat de la urbanització de Can Parellada, on continuaran les millores iniciades ara fa dos anys. Aquest projecte es troba encara en licitació, amb un cost previst de 10.740’6€. Comptant els tres anys d’intervenció, s’hi hauran acabat destinant 47.751’46€ per millorar més de 30 hectàrees.

L’alcalde Jordi Ballart ha demanat a la ciutadania “no abaixar la guàrdia i extremar les precaucions per evitar, més que mai, els incendis forestals”. I és que, a més de les intervencions físiques sobre el territori i les tasques de vigilància, una part molt important d’aquestes campanyes és la informació i sensibilització de la població, en especial dels habitants de les urbanitzacions. En aquest cas, la campanya consisteix a recordar tant les normes de prevenció d’incendis com les mesures d’autoprotecció a prendre en cas de confinament o evacuació per foc forestal. Els consells i mesures de prevenció es poden consultar al web municipal i la informació en temps real es facilita a través de les xarxes socials de l’Ajuntament així com al perfil de Twitter @trsemergencies.

Aquest pla d’actuació de l’Ajuntament de Terrassa i Protecció Civil compta amb la participació de la Diputació de Barcelona i l’Associació de Voluntaris Forestals que formen part de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Terrassa. Des dels ADF aquest any volen posar especial èmfasi en captar l’interès de les dones per formar part de l’organització, amb una campanya pròpia que duu per títol “L’ADF també és LILA”. Les campanyes de vigilància també es coordinen amb els diferents cossos d’emergències: Policia Municipal, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i Bombers de la Generalitat. La Creu Roja, per la seva banda, es cuida de col·laborar en les possibles evacuacions fent-se càrrec de tots aquells veïns amb problemes de mitjans o algun tipus de limitació física o intel·lectual.